Magyar összefogás a vukovári víztoronyért

0
1590
vodotoranj_vukovar

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége gyűjtést szervez a vukovári víztorony felújítására.

A golyó szaggatta vukovári víztornyot a város 1991-es ostroma során mintegy 600 találat érte. Nem tudták lerombolni, az ellenállás erejének és a kitartásnak a szimbólumává vált. Éppen ezért a városvezetés szeretné a mostani formájában megtartani és megnyitni a nyilvánosság számára. Felújítása az előzetes tervek szerint 20 millió kúnába kerül, a munkálatok a nyáron kezdődnének és egy évet vennének igénybe.

- Reklám -

vodenitoranj_vukovarIvan Penava polgármester szerint mindannyiunk közös érdeke, hogy ezt az építményt felújítsák, ezért arra kérnek mindenkit, hogy járuljanak hozzá ehhez, „oly módon tisztelegve a múlt előtt, hogy a jövőbe tekintünk, mert tanúi vagyunk annak, hogy égető szükség van az egységre” – mondta a polgármester.

Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke elmondta, a szervezet vezetősége úgy döntött, hogy egy gyűjtőakcióval csatlakozik a nemes kezdeményezéshez.

– Vukovár és Horvátország védelmében magyarok is részt vettek, az esztelen ostromnak magyar áldozati is vannak. Számunkra is fontos, hogy ez a szimbólum megmaradjon, és hogy mindannyiunkat emlékeztessen, Vukovár a sok keserűség, fájdalom ellenére az életet jelenti. Az élni akarást jelképezi megalakulásával a Vukovári Magyarok Egyesülete is, amely a magyarság és a város közösségi életének a formálásával sokat tett az elmúlt években. Munkájukhoz pedig nagy támogatást kaptak/kapnak a városi vezetéstől is. Így mi is úgy véljük, hogy közös érdekünk a vukovári víztorony felújítása is – mondta Jankovics Róbert, aki mindenkit arra buzdít, hogy aki teheti, támogatásával járuljon hozzá a gyűjtőakcióhoz.

A vukovári víztorony
A vukovári víztorony 1968-ban épült, ötven méteres magasságával akkoriban a világ második legnagyobb ilyen épülete volt. A 2200 m³–es vízművet nemcsak műszaki létesítményként használták, a toronybelső emeleti terében a honvédő háborúig (1991) étterem működött, amelynek ablakai páratlan kilátást biztosítottak a környékre. A tervezett felújítás után a látogatókat a Duna felőli oldalán egy panorámalift szállítja majd föl a kilátórészre, az egykori víztárolót pedig emlékszobának rendezik be.

vodotoranj_vukovar

Folyamatosan gyűlnek az adományok, már több várostól is érkezett jelentős összeg, a projekthez sportolók, hírességek is csatlakoztak.