Magyar konyha Vukováron: csirkepaprikás és palacsinta került terítékre

0
30

A vukovári magyarok múlt héten a magyar konyha ízei jegyében szervezték meg programjukat, melyen a vinkovcei egyesületünk tagjaival közösen, csapatokba tömörülve főztek csirkepaprikást és sütöttek palacsintát. A rendezvényt kórusaik előadása koronázta meg.

A magyar gasztronómia éppúgy hozzátartozik identitásunkhoz, mint a néptánc vagy az anyanyelvünk. Nem is csoda, hogy annyi rendezvényen kapnak főszerepet a főzőversenyek, hagyományos ételek. A Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai is ápolják nemzetünk konyhakultúráját – évek óta ott van a különböző rendezvényeken, fesztiválokon kürtőskalács-sütödéjük. Városukban nekik köszönhetően mára a többségi nemzethez tartozók is megismerték az erdélyi desszertkülönlegességet.

Tavaly először szervezték meg a Magyar Konyha Ízeinek Napját, melyet nagyobb volumenűre terveztek, meghívták volna a megyében működő valamennyi szervezetet, ám a vírushelyzet ezt nem tette lehetővé. Míg a tavalyi programon csak egyesületük tagjai vettek részt, idén már vendégeket is fogadhattak – a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület tagjaival közösen főzték a bográcsos csirkepaprikást és sütötték a palacsintát.

A résztvevők össze is mérték főzőtudományukat, de a zsűri külön értékelte az asztalterítést is.

– Mi, magyarok szeretjük a bográcsos ételeket és a tésztaféléket is, ezért is esett a választásunk a csirkepaprikásra és a palacsintára, amit természetesen házi lekvárral ízesítettünk. Az időjárás, sajnos, nem kedvezett a programunknak, még szerencse, hogy székhelyünkön van fedett terület is, ahol a kultúrműsorunkat is lebonyolíthattuk. A vinkovcei magyar egyesület népdalköre és a mi kórusunk is magyar nótacsokrokat adott elő – nyilatkozta lapunknak Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnök asszonya. 

A programot a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

Legközelebbi rendezvényük az augusztus 20-ai ünnepség lesz, amit a vukovári magyar folklórest követ majd. Számos meghívást kaptak Szlavónia- és Baranya-szerte. Sok a program – jegyezte meg az egyesületvezető –, melyekre buzgón készülnek tagjaik, hiszen hosszú volt a járvány miatti kényszerszünet, ők pedig egyedül ezeken az eseményeken, összejöveteleken élhetik meg magyarságukat.