Magyar házat avatott és a HMDK elnökével tárgyalt Szijjártó Péter Fiumében

0
123
Jankovics Róbert, Szijjártó Péter, Frano Matušić és Zoran Vukić

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter magyar házat és tiszteletbeli konzulátust avatott múlt pénteken Fiumében (Rijeka), valamint Jankovics Róberttel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének az elnökével folytatott megbeszélést.

Örömtelien indult az év a fiumei magyarok számára, hiszen egy régi álmuk vált valóra: hivatalosan is birtokukba vehették székházukat. Az impozáns Anna-villában kialakított magyar házat Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Szijjártó Péter adta át, miután beiktatta országának új tiszteletbeli konzulját, Zoran Vukić urat.

A házavatón tartott beszédében a miniszter hangsúlyozta Fiume fontosságát a magyar történelemben és napjainkban, valamint kitért arra is, hogy az új Magyar Ház számos kulturális tartalmat nyújt majd az ott élő mintegy félezer magyar számára, ezzel is segítve a közösség megmaradását. A horvát külügyminisztérium képviseletében Frano Matušić külügyi államtitkár vett részt a megnyitón, aki a két állam közötti gazdasági kapcsolatok mélyítésének a lehetőségeiről beszélt.

- Reklám -

A szalag átvágása előtt a házigazda, Jankovics Róbert, a HMDK elnöke szólt a jelenlevőkhöz. Megköszönte a horvátországi magyarság nevében a magyar kormány támogatását, valamint azt, hogy a külügyminiszter személyesen is eljött az átadóra, ami – mint ahogy mondta – nagy bátorítás a közösség számára. A nemzetiszín szalagok átvágásával hivatalosan is megnyílt a fiumei Magyar Ház.

A megnyitón részt vett többek között Magyar József európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete, Vojko Obersnel, Fiume város polgármestere, Fasimon Sándor, az INA igazgatóbizottságnak elnöke, valamint Šibalin Klepac Zdenka, a Tengermelléki-fennsíki megyei HMDK-egyesület elnöke is.

Szijjártó Péter Jankovics Róberttel tárgyalt

Az avatóünnepség után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter időt szakított arra, hogy Jankovics Róbert HMDK-elnökkel megvitassák az aktualitásokat.

-Ismét egy baráti, közvetlen hangulatú beszélgetésről számolhatok be, amely során számos sokrétű témát vitattunk meg, szűkebb és tágabb közösségünket érintőeket egyaránt. Most is egyértelművé tettük, hogy a horvátországi magyarság helyzetének kulcsfontosságú a szerepe a magyar-horvát kapcsolatokban, és hogy a magyar kormány támogatására mindig számíthatunk. A 2021-ben várható eseményekről, tervekről is szó esett megbeszélésünk alkalmával – mondta Jankovics Róbert.