Magyar est Darázson

0
125

Négy évvel ezelőtt rendezték meg először a magyar hagyományok szemléjét Darázson, melynek keretében kiállították a helyi asszonyok által készített kézimunkákat, a kultúrműsorban pedig magyar tánccsoportok és kórusok szerepeltek. Ennek a rendezvénynek a folytatása a darázsi magyar est, amelyre múlt szombaton került sor a helyi kultúrotthonban.

A pár évvel ezelőtt indított rendezvénnyel az volt a cél, hogy néptánccal és népzenével járjanak kedvében a magyar kultúra iránt érdeklődőknek.

– Darázson sokáig az egyetlen magyar jellegű rendezvény a Jézus szíve napja alkalmából celebrált szentmise volt. Idővel igény mutatkozott más rendezvényekre is, ahol az emberek szórakozhatnak, kikapcsolódhatnak, ezért döntött a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége úgy, hogy megszervezi ezt a magyar estet – mondta Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, az est szervezője.

A kultúrműsorban a HMDK kiskőszegi alapszervezetének Rozmaring és Liliom tánccsoportja, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület énekegyüttese és tánccsoportja, valamint a Bátai Vadvirág tánccsoport mutatkozott be.

A művészeti együttesek műsorával a magyar est nem ért véget, bál következett, ahol Kurel Gorán zenélt.

Az eseményen részt vett Stipan Šašlin, a Darázsi járás elöljárója és Eva Balatinac, a járási képviselő-testület elnöke, valamint Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.