Magyar események a vinkovcei Múzeumok éjszakáján

275
049-copy

Múlt pénteken régi fotókból rendeztek tárlatot Vinkovciban, a városi galériában. A kiállításra a 10. Múzeumok éjszakája program keretei között került sor.

A Horvát Múzeumi Társaság (Hrvatsko muzejsko društvo) szervezésében immár 10. alkalommal tartották meg a Múzeumok éjszakáját egész Horvátországban, több mint 220 intézményben.
Vinkovciban a rendezvény programját könyvbemutatóval és kultúrműsorral színesítették. A Múzeumok éjszakája alkalmából a vinkovcei magyarok régi fényképekből rendeztek kiállítást a Városi Múzeum galériájában, melynek révén a vinkovcei magyarok életébe nyerhettek betekintést a látogatók.
– Az ötlet egyik tagunktól, Ács Maricától származik, de az anyag összegyűjtésében az egész egyesület közreműködött. Hálásak vagyunk a galéria igazgatójának, akinek a segítségével olyan színvonalas kiállítás jöhetett létre, amelynek köszönhetően fel tudjuk idézni a vinkovcei magyar családok évszázados múltját, városunk feledésbe merülő hagyományait – mondta el egyebek közt nyitóbeszédében Turić Julianna, a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület elnöke.
A kiállítást Mladen Karlić, Vinkovci polgármestere nyitotta meg. Elmondta, a magyar-horvát kötelékek ma már annyira erősek a szlavóniai városban, hogy ő már nem is tudja, ki milyen nemzetiségű, ezért mindenkit csak vinkovceiként tart nyilván.
A megnyitót követően a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület vegyes kara magyar népdalokat adott elő a zsúfolásig megtelt kiállítóteremben. A program folytatásában az ójankováci magyar kultúregyesület tagjai tartottak előadást településük magyar lakodalmi szokásairól.
A rendezvényen részt vett Jakumetović Rozália, a HMDK Vukovár-Szerém megyei egyesületének elnök asszonya és Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke is.

 

06-Vinkovci---az-Ojankovaci-MKE-produkcioja-1  06-Vinkovci---az-Ojankovaci-MKE-produkcioja-2  054  072

 

{fcomments}