Magyar diák a horvát iskola legjobbja

0
272
Kalmár Kamilla

Sok diák álma, hogy az iskola legjobb tanulója legyen, és ha ezt idegen nyelvi környezetben sikerül elérnie valakinek, az a lehető legnagyobb elismerés. Kalmár Kamilla is büszke rá, hogy magyar anyanyelvűként az iskola legjobb tanulója kitüntetésben részesítették a postirai (Brač-sziget) általános iskolában.

Több alkalommal készítettünk interjút Kalmár Szilviával, aki férjével, Józseffel közösen vezeti a Brači Magyarok Egyesületét. A magyarországi Szekszárdról költöztek Brač szigetére két gyerekükkel, Kamillával és Boldizsárral, akik a magyar mellett a horvátot is anyanyelvi szinten elsajátították.

A költözés nem volt könnyű a fiatal család számára, minden új és idegen volt számukra: a környezet, az emberek és a nyelv is. Ennek ellenére gyorsan feltalálták magukat, barátokat szereztek.

Kamilla kezdetektől fogva kitűnő tanulója volt az iskolának, de a tanórákon kívüli iskolai tevékenységekben is aktív szerepet vállalt. Rendszeresen szerepelt, közreműködött az iskolai műsorokban, részt vett a drámaszekcióban, a kórusban, a zeneiskolában, és más önkéntes tevékenységből is kivette a részét az intézmény falain belül. Mivel Kalmárék Splitska faluban élnek, az iskola pedig Postirán van, Kamillának utaznia kellett, így szülei is nagyban hozzájárultak, hogy részt vehessen az iskolai programokban.

Szorgalmáért és eredményeiért iskolája neki ítélte a Vladimir Nazor-díjat, amit az iskola legjobb tanulójának osztanak ki. A postirai általános iskola nagyon büszke Kamillára, aki most fejezte be a nyolcadik osztályt, és ő is jó érzéssel gondol vissza az itt töltött évekre.

Szeptembertől a supetari gimnáziumba jár majd, de már most van elképzelése arról is, milyen területen folytatná felsőfokú tanulmányait. Jogot tanulna Zágrábban, felnőtt korában ügyvéd szeretne lenni, akárcsak nagyapja, így folytatná a családi hagyományt.