Lovas zarándoklat a megbékélés jegyében

Erdélyi és magyarországi lovasok a béke jegyében zarándokoltak Pozsegáig.

Tavaly augusztusban lovas zarándoklat indult Kárpát-medence-szerte a nemzeti összetartozás jegyében, mellyel a lovas hagyományok, a múlt és a vallás fontosságára is felhívták a figyelmet a résztvevők. A kezdeményezésben hét ország vett részt, köztük horvátországi magyar lovasok is. Fica János, Csicska Norbert és Kis József Pozsegáig lovagoltak a magyar, illetve a Boldogasszonyt ábrázoló zászlót lobogtatva.

– A tavalyi zarándoklat folytatásaképpen érkezett Pozsegára két lovas a múlt héten, akik ezúttal az összetartás és a béke jegyében lovagoltak – nyilatkozta lapunknak a sepsei Turšić Darko, aki a zarándokokat fogadta, és segített nekik a továbbjutásban.

A két lovas – Eördögh András (Jászszentlászló, Magyarország) és Kincses Kálmán (Székelyszenterzsébet, Erdély) – eddigi útja idézett forrásunk szerint két hétig tartott, napi 50-60 kilométert tettek meg, s miután megpihentek, valamint egy kis fogadás keretében megáldották az útjukat, tovább lovagoltak Magyarország felé a megbékélés jegyében.