Lezárult a multikulturális iskolaprojekt

0
57

Zárókonferenciával ért véget a multikulturális iskolaprojekt, melyet a szentlászlói általános iskola indított 20 hónappal ezelőtt két másik horvátországi többnemzetiségű tanintézménnyel partnerségben. Eredményesnek értékelték a programot, melynek köszönhetően barátságok születtek különböző nemzetiségű diákok és családjaik között.

Újságunkban már többször is olvashattak a szentlászlói általános iskola, a Daruvár közeli Dežanovac és a Šibenik közelében található Kistanje település általános iskolája multikulturális iskolaprojektjéről, melyet azzal a céllal indítottak 2017-ben, hogy a résztvevő iskolák különböző nemzetiségű diákjai megismerjék egymás kultúráját, hagyományait.

A projektet két fázisra bontották, első szakasza a három iskola tanárainak „fejlesztéséről“ szólt. Ennek eredményeképpen új programot dolgoztak ki, mely a 2018-19-es tanévben került be a résztvevő iskolák tantervébe mint tanórán kívüli foglalkozás, s az emberi jogok tiszteletben tartására, a sokszínűségben rejlő értékekre, más kultúrákra való nyitottságra nevelte a diákokat. Tavaszi és nyári iskolát is szerveztek, az egyiknek a házigazdája a kistanjei, a másiknak a dežanovaci iskola volt a szervezője. Az iskolai foglalkozásokon és a táborokban tanult színdarabokat, táncokat, énekeket a júniusi multikulturális fesztivál keretében mutatták be a szentlászlói általános iskolában. A műsort a cseh, horvát, magyar, szerb és afrikai népzene és -tánc ötvözete alkotta, de színdarabok és szavalatok is elhangzottak a nyelvi sokszínűség jegyében.

A szentlászlói általános iskola adott otthont a projekt zárókonferenciájának is a múlt hónapban, melyen bemutatták a 20 hónapos program eseményeit, eredményeit.

– Prezentáción keresztül mutattuk be mindazt, ami megvalósult a projekt keretében, amit mi, tanárok, és amit a gyerekek tanultak. Levetítettük a gyerekek által készített filmeket, amelyek komikus formában mutatják be a különböző kultúrák találkozását. Sikeresnek értékeltük a projektet, amelynek köszönhetően barátságok szövődtek a különböző nemzetiségű gyerekek és családok között. Úgy gondolom, ezzel elértünk mindent, amit célul tűztünk ki a projekt kezdetén – nyilatkozta lapunknak Bocka Szilvia, az intézmény igazgatónője, hozzátéve, a zárókonferencián arról is megegyeztek, hogy az iskolák közti kapcsolatot a jövőben is ápolni fogják, és bevonnának más tanintézményeket is, amelyek szintén többnemzetiségű környezetben működnek.

Az iskolaprojekt 1,5 millió kúnából valósult meg, melyet az Európai Szociális Alapból (ESZA) finanszíroztak, s a három iskola 80 oktatója-nevelője és 135 diákja részvételével zajlott.