Lehetetlen ellenzékből politizálni a Hercegszőlősi járásban – ha jobb és élhetőbb járást akarunk, választásokat kell nyerni május 16-án!

BOŽO ČERKEZ FÜGGETLEN JÁRÁSI KÉPVISELŐ KARANCSRÓL, VOLT JÁRÁSI ELÖLJÁRÓ

0
232
Božo Čerkez

A horvát kormány csütörtökön írta ki hivatalosan a soron következő önkormányzati választásokat. Ezzel egy időben véget ért a négy évvel ezelőtt megválasztott tisztségviselők mandátuma is. A témában Božo Čerkez karancsi független képviselővel, a Hercegszőlősi járás volt elöljárójával beszélgettünk, aki az elmúlt négy évben ellenzékiként politizált a Hercegszőlősi Járási Tanácsban.

Božo Čerkez neve sokuknak ismerősen csenghet, hiszen több területen is a baranyai közélet meghatározó szereplője volt az elmúlt években. A karancsi közgazdász szakember több éven keresztül vezette sikeresen vidékünk legnagyobb vállalatát, a Bellye Rt.-t, de választották már a járás elöljárójáva 1999-ben, valamint elöljáró-helyettesévé is 2013-ban. Négy évvel ezelőtt pedig független képviselőként került be a járási tanácsba, ahol a HMDK képviselőihöz hasonlóan ellenzékből próbált meg egy élhetőbb járás megteremtéséért harcolni, ami lehetetlen feladatnak bizonyult.

Vezethette éveken át a Bellye Rt.-t, és volt már a Hercegszőlősi járás elöljárója is – de a mostani  Hercegszőlősi Járási Tanácsban rá mégsem hallgattak!

- Reklám -

– A Hercegszőlősi járás jelenlegi vezetése az elmúlt évtizedben teljes mértékben lezüllesztette a járást, főképp a kisebb településeket, azon belül is Karancsot. Ebből elegem lett, és elhatároztam, hogy megpróbálok ezen változtatni. Ez volt a fő motivációm, amikor négy évvel ezelőtt jelöltettem magam a tanácsba. Ellenzéki képviselőként viszont hamar rá kellett jönnöm, hogy javaslataimat szándékosan nem hallják meg, hiába álltam elő konstruktív ötletekkel. A járás vezetői ugyanis gőgösen és önfejűen irányítják településeinket, senkire sem hallgatnak. Mivel a helyi választmányokat is eltörölték, ezért gyakorlatilag a választók jelentős részének akaratát semmibe véve működtetik a járást, ezen pedig változtatni kell – mondta Božo Čerkez, aki hozzátette, különösen frusztrálja, hogy ez nem zavarja a járási tanács hatalomhoz közeli tagjait, akiknek nagy többsége a most lejárt mandátum alatt egyszer sem szólalt meg. – A választók akaratának semmibevételét bizonyítja továbbá az a tény is, hogy ellenzéki kollégáimmal közösen több alkalommal is kértük, hogy a járás ellen folyó bírósági periratokat adják ki számunkra, hiszen ehhez jogunk van, ám ezeket sokadik kérésünkre sem kaptuk meg. Nyilván azért, mert titkolnak valamit, jegyezte meg a karancsi közgazdász.

„Lezüllesztették a járást”

– A járásunk egyik legnagyobb problémája, hogy kórosan hiányoznak a beruházások és a minőségi projektek. Azok pedig, amelyek megvalósulnak, többnyire nem járási, hanem országos vagy megyei hátterű projektek, melyeknek a megrendelője a Horvát Vizek (Hrvatske vode), a Horvát Utak (Hrvatske ceste) vagy a Megyei Utak (Županijska uprava za ceste), ám ezekkel a járás mégis nagyon szeret dicsekedni… Amit pedig ők csinálnak, az rendszerint minőségtelen munka.

Amik megvalósulnak, azok nem a járás projektjei

– Mivel Karancson élek, ezért leginkább a karancsi problémákat ismerem, de tudomásom szerint hasonló a helyzet máshol is, ezért bátran osztom meg Önökkel az észrevételeimet. A település az elmúlt években mérhetetlenül el lett hanyagolva, nem javítottak járdákat, és az úthálózat is méltatlan egy olyan faluhoz, amely a turizmus révén próbál ismertté válni. Ahol mégis megvalósult valami, ott rendszerint rossz minőségű a kivitelezés.

Karancs az utóbbi években mérhetetlenül el lett hanyagolva!

Božo Čerkez úr továbbá nagyon rossz néven veszi, hogy a horvátság soraiból megválasztott kisebbségi járási képviselőt (mivel a járásban a magyarok vannak relatív többségben, ezért a horvátok választhatnak maguknak úgynevezett kisebbségi képviselőt), aki ugyancsak Karancson él, nem zavarják ezek a tények. Arról nem is beszélve, hogy választott tisztségviselőként soha, egyetlen alkalommal sem hívott össze egyetlen gyűlést sem, és nem is szervezett semmit a helyi horvátoknak, ám a tisztségéért járó fizetést mindig felvette, ami jól bizonyítja azt, hogy csak egy báb, akit irányítanak.

Csak úgy érhetünk el változást, ha megnyerjük a választásokat

A recept ahhoz, hogy egy jobb, élhetőbb járást hozzunk létre, adott: mindent máshogy kell csinálni, mint a jelenlegi vezetés. Ám ahhoz, hogy erre lehetőségünk legyen, el kell mennünk szavazni.

– Ahogy említettem, ellenzékből lehetetlen bármit is elérni a Hercegszőlősi járásban. Ezért  ha fejleszteni akarnánk, ha változást óhajtunk, ha azt szeretnénk, hogy a járás élhetőbb legyen, azt csak úgy tudjuk elérni, ha minél többen elmegyünk szavazni május 16-án és Horvát Krisztiánt támogatjuk, ez ugyanis garancia a változásra. Én hiszem azt, hogy Krisztián és a mögötte felsorakozott sokszínű, többnemzetiségű, hozzáértő és tapasztalt csapat, melynek másokkal együtt én is tagja vagyok, a járás minden lakosa számára egy jobb, segítőkészebb közösséget tud teremteni, ahol érdemes élni nemzetiségtől és vallási hovatartozástól függetlenül, természetesen békében – zárta mondandóját Čerkez úr.

Az Izvor után a Hercegszőlősi járás hivatalába is behatolt a koronavírus

A koronavírus-járvány sajnos egyre jobban terjed a Hercegszőlősi járásban is. Az Izvor nőegylet után már a járás hivatalába is behatolt, az elöljáró, Vedran Kramarić is megfertőződött, erről Facebook-oldalán számolt be. Legyünk nagyon óvatosak, vigyázzunk magunkra és egészségünkre, kerüljük a kapcsolatot a potenciálisan fertőzött személyekkel!