Labdarúgó-mérkőzések és koszorúzás az elesett várdaróci honvédők tiszteletére

0
82

Várdarócon minden év augusztus 13-án megkoszorúzzák a település központjában a honvédő háborúban elesett helybéliek tiszteletére állított emléktáblát, a Várdaróc FC pedig labdarúgó-mérkőzésekkel tiszteleg az emlékük előtt.

Koszorúzás

Litarić Ivica 1993. augusztus 13-án, Fehér József és Gerber Lajos 1995. november 1-jén esett el.

Ivica elestének a napját még az egykori várdaróci Helyi Választmány nyilvánította emléknappá. Őt a 9., Baranja nevet viselő honvédezred tagjaként 29 évvel ezelőtt a Szarvas és Eszék közötti megfigyelőálláson lőtték le a csetnikek másik két katonatársával együtt (az egyik társa a 30 éves kopácsi Bangó József Dodó volt). Ivica volt közöttük a legfiatalabb, 25. születésnapját már nem tudta megünnepelni.

A várdaróci honvédő tiszteletére állított emléktáblánál idén is csendben gyülekeztek a civil szervezetek képviselői, az elesettek családtagjai, hozzátartozói, majd sorra helyeztek el koszorút és gyújtották meg az emlékezés mécseseit.

Emlékfocimeccs

Az elesett honvédők a várdaróci futballklub tagjai voltak, így fontosnak tartják, hogy egykori játékosaik emlékét megőrizzék, ezért tiszteletükre minden évben összegyűlnek a focipályán. A játokosok gyertyát gyújtanak egykori klubtársaik tiszteletére és koszorút helyeznek el a klubház falán lévő emléktáblánál.

Kiss Dárió, a Várdaróc FC egyik vezetője elmondta, hogy idén a Gerber-Fehér-Makovec emlékmérkőzésen először a legfiatalabbak futottak ki a pályára, Várdaróc két csapata a bizovaciak két alakulatával mérkőzött meg. Majd az idei szezonban már a megyék közti ligában játszó Várdaróc ellenfele a darázsi Mladost csapata volt.

Ez a meccs is egyfajta felkészülési mérkőzése volt a Várdarócnak, a csapat a 75 éves fennállása legnagyobb eredményét érte el idén, amikor a megyei első osztály bajnoka lett, és ezzel magasabb, rangosabb ligába került, ahol igyekeznek majd a megszokott jó formájukat hozni.