Kós Károly világa Eszéken

0
36

A pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány minden ősszel megszervezi a Határon Túli Magyarok Összművészeti Fesztiválját. Az idei, a sorrendben 28. fesztivál a járványhelyzet miatt rendhagyó elemeket is tartalmaz. A fesztivál egyik programja, a Kós Károly világát bemutató kiállítás Eszéken, a magyar iskolaközpontban tekinthető meg.

A Határon Túli Magyarok Összművészeti Fesztiválja minden, a nemzet jelene iránt érdeklődő magyar számára ismerősen csenghet, hiszen a térség egyik legrégibb ilyen tematikájú rendezvényéről van szó. A fesztivál az idei vírushelyzet miatt szerényebb keretek között zajlik, és a határzár miatt a külhoni vendégek leginkább csak online követik a kulturális programot. Egy kivétel viszont akad, hiszen az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban a fesztivál egyfajta corpus separatumaként egy Kós Károly világát bemutató kiállítás tekinthető meg. A Budapest Főváros Levéltára és a Székely Nemzeti Múzeum együttműködéséből létrejött kiállítás címe: „Napkeletről jöttem, nagy palotás rakott városba kerültem”.

A vándorkiállítás Kós Károly építészeti pályájának első hét évét és annak előzményeit, családi-baráti-kollegiális kapcsolatait, valamint szűkebb és tágabb hazáját mutatja be, vagyis mindazt, ami formálta alkotói egyéniségét. A kiállítás anyagában a budapesti állatkert és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kevésbé ismert, részben eddig be nem mutatott dokumentumai is láthatók. A tárlat október 12-től látogatható előzetes bejelentkezés után.