Környezettudatosság és fenntarthatóság az építészetben – Interjú Molnár Zsuzsanna építészmérnökkel

0
415

A kopácsi Molnár Zsuzsanna építészmérnöki diplomát szerzett. Szaktudását egy eszéki tervezőiroda munkatársaként kamatoztatja. Anno konkrét elképzelése volt a választását illetően, a szakma rejtelmeiről és napjaink építészetéről kérdeztük.

– Mi vonzott az építészmérnöki szakmához?

– Már a középiskolában közel álltak hozzám a reáltárgyak, főleg a matek és a fizika, mindemellett pedig mindig is nagyon szerettem rajzolni. Az építészet területe pedig olyan választásnak tűnt, ami ennek a kettőnek az ötvözete. Az építészmérnöki szakmában kamatoztatni kell mindezeket az ismereteket. Az sem volt elhanyagolandó szempont, hogy olyan szakmát válasszak, amelyben valami maradandót alkothatok, amit a jövő generációi is láthatnak.

– Jelenleg egy eszéki tervezőirodában dolgozol, sikerült a szakmádban elhelyezkedned, ami megnyitotta annak a lehetőségét, hogy az előbb felsorolt célokat megvalósítsd. Milyen feladatokat végzel jelenlegi munkakörödben?

– Alapvetően koncepcióterveket, valamint engedélyezési terveket készítek, de jelenleg egy kiviteli terven is dolgozom már. Ez tulajdonképpen egy folyamat. Elkezdjük a koncepciótervvel, majd következik az engedélyezés, végül pedig a kivitelezési terv, ami alapján megépül egy épület. Ezenkívül látványterveket, vizualizációkat is készítek. Szerintem ez a legizgalmasabb része egy tervezési folyamatnak, vagyis az, hogy hogyan kapcsolódjanak az egyes funkciók egymáshoz, hogy azok a legjobban működjenek, a látványterveket pedig azért szeretem, mert megjelenik 3D-ben mindaz, amit elképzeltem.

– Milyen kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy valakiből valóban jó építészmérnök legyen?

– Amiért többek között ezt a szakmát választottam, az az, hogy sokféle ismeretet és kompetenciát igényel akkor, ha valaki tényleg jól szeretné ezt csinálni. Kell hozzá az anyagismeret, statikai ismeretek, erős logikai gondolkozás, térlátás, esztétikai érzék. De nem árt a jó kommunikációs képesség megléte sem, egyrészt a megrendelővel szemben, másrészt sok másik szakterület képviselőjével is folyamatos konzultáció szükséges. Valamint az sem elhanyagolható, hogy fontos a jogszabályi háttértudás, tehát tényleg szerteágazó ismeretekre és készségekre van szüksége egy építészmérnöknek, ami nyilván nagy kihívást is jelent az ezt a hivatást választók számára, a folyamatos tanulás elengedhetetlen ebben a szakmában.

– Fontos számodra a környezettudatosság, hogyan szeretnéd ezt az építészetben megvalósítani?

– Ez így van, alapvetően közel áll hozzám a természet, ennélfogva pedig a környezetvédelem és a környezettudatos életvitel. Nagyon szeretnék a jövőben a természetes anyagok építészetben való felhasználásával foglalkozni. De akár az újrahasznosítható anyagokkal is dolgoznék, gondolok itt például a PET-palackokra. Azonban elsősorban a természetes anyagokból való alkotás az, amiben szívesen dolgoznék, fejlesztenék.

– Milyen trendek uralkodnak napjainkban az építészetben, és neked van-e kedvenc stílusod?

– Ami az építészetet illeti, egyértelműen az egyszerű, egyenes vonalvezetés, letisztult formák azok, amelyek ma trendinek számítanak. Az anyaghasználatot illetően a beton nagy kedvenc, de jellemzőek a hatalmas üvegfelületek, függönyfalak is. Én az ókori építészetet tartom lenyűgözőnek. Maga a kérdés is izgalmas, hogy akkoriban milyen módszerekkel voltak képesek olyan monumentális épületeket megalkotni, mint például a szentélyek, paloták, arénák, piramisok, és még sorolhatnánk. Szeretem napjaink építészetét is, bár szívesen kísérleteznék egy kicsit dinamikusabb homlokzatokkal is.

– Milyen szakmai terveid vannak a jövőt illetően?

– Éppen az előbb említett dinamizmus az, ami felé haladnék a szakmámat illetően. A kortárs építészethez képest egy kissé dinamikusabb, tördeltebb homlokzatokat készítenék. Statikus dolognak tűnhet maga az építészet, de kreativitással bele lehet vinni a dinamikát. A másik terület pedig a környezettudatos építkezés. A természetes építőanyagokon túl a fenntarthatóság kérdése is foglalkoztat, gondolok itt a passzívházra vagy éppen a megújuló energiaforrásokra. Úgy gondolom, hogy ez egyre nagyobb hangsúlyt kap majd a közeljövő építészetében.