Kopácsiak a bálványosi böllérversenyen

0
507
Kopácsiak a bálványosi böllérversenyen

Múlt hétvégén került sor a messze földön híres bálványosi (Erdély) nemzetközi böllérversenyre, melyen a HMDK kopácsi alapszervezete és a kopácsi Arany János Kultúregyesület közös csapattal vett részt.

Torja Kézdivásárhelytől nyolc kilométerre, északnyugatra fekszik. A településhez tartozik a nagy turisztikai vonzerővel bíró Bálványosfürdő is, ahol évekig szervezték a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet, ezt később áttették Tusnádfürdőre. Ennél nagyobb hagyománnyal bíró eseménynek számít a nemzetközi böllérverseny, amely 11 éves múlttal rendelkezik.

Az esemény legfontosabb célja a kapcsolatépítés, melyen a résztvevő régiók, országok képviselői bemutatják egymásnak gasztronómiájukat, népviseletüket, hagyományaikat.

A HMDK kopácsi alapszervezete és a kopácsi Arany János Kultúregyesület közös csapattal vett részt a bálványosi böllérversenyen. Farahó Zsolt, a HMDK kopácsi alapszervezetének elnöke lapunknak elmondta, a kopácsiak már visszatérő vendégei a messze földön híres rendezvénynek. Örültek, hogy ismét részt vehettek a böllérversenyen, melyen „ízelítőt” adtak helyi disznótoros ételeiken kívül településük múltjából, hagyományaiból, és betekintést kaptak más régiók szokásaiba is.

8-balvanyos

Azt is megemlítette, hogy a bálványosfürdői böllérversenyen való részvételüknek köszönhetően már számos ismeretségre tettek szert, és ez adta a kopácsi disznótoros fesztivál szervezésének ötletét is.