Kopácsi disznótoros fesztivál először

1125
06-disznotor--15

Az első kopácsi disznótoros fesztivál felülmúlta a szervezők várakozásait mind ínyencségek tekintetében, mind hangulatában, mert a szervezők és a résztvevők is a legfontosabbnak azt tartották, hogy a hagyományok bemutatása mellett összehozzák a különböző térségeket a gasztronómia jegyében. Hat böllércsapat – a házigazdák mellett az erdélyi Torja, a magyarországi Kistarcsa és Gádoros, valamint Szentlászló és Várdaróc – mutatta be, náluk hogyan készítik a különböző disznótoros finomságokat.

A kopácsiak és a szentlászlóiak két évvel ezelőtt vettek részt a Bálványosi Nemzetközi Disznótoros Fesztiválon, amelyet Kovászna Megye Tanácsa és Torja polgármesteri hivatala rendez meg több éve. Itt ismerkedtek meg a magyarországi Kistarcsa csapatával. A kapcsolat erősítése céljából tavaly a szentlászlói kultúregyesületet meghívták a kistarcsai falunapokra, idén pedig a kopácsi Arany János Kultúregyesületet a több mint 12 ezres kisváros böllérfesztiváljára. A bemutatkozás mellett újabb kapcsolatok kialakítására is kiváló alkalom volt ez a rendezvény, így meghívást kaptak például a Békés megyei Gádorosi Nemzetközi Disznótoros Napra is.
Farahó Zsolt, az esemény főszervezője, a HMDK kopácsi alapszervezetének az elnöke elmondta, hogy tulajdonképpen ezeknek a meghívásoknak a viszonzásaként szervezték meg az első kopácsi disznótoros fesztivált, amelynek a versengés és hagyományápolás mellett az volt a célja, hogy összehozza a különböző térségek képviselőit a gasztronómia jegyében.

 

06-disznotor--5

 

A zsűri mindent figyelt
A disznóvágási szokásokhoz híven korán keltek a csapattagok, hogy megfogják és megszúrják a sertéseket. A régi hagyományokat betartva, előtte egy áldomást is megittak a munkában résztvevők. A hat csapat az előző este kisorsolt párokban szúrt, majd tisztította meg az állatot. A szentlászlói és várdaróci sertést az egykor használatos szalmás perzseléssel szabadították meg a szőrzetétől, amiért külön dicséretet kaptak a zsűri tagjaitól, akik egyébként árgus szemekkel figyelték a böllérek és segítőik minden mozdulatát.
A nap folyamán pedig a zsűri és a nézelődők is nyomon követhették, hogy melyik tájegység csapata hogyan készíti el a különböző disznótoros finomságokat, hiszen Kopács csapata mellett ott volt az erdélyi Torja, a magyarországi Kistarcsa és Gádoros, valamint Szentlászló és Várdaróc csapata is.
Amíg a csapatok dolgoztak, a nézelődők sem maradtak éhen és szomjan. Előkerültek az otthonról hozott finomságok is. A bellyei Savoyai Jenő Hagyományőrző Egyesület tagjai délelőtt folyamatosan lángossal kínálták az embereket, délután pedig több tucat fánkot sütöttek ki. Egy külön sátor alatt pedig folyamatosan kínálták a forralt bort az átfagyott disznótoros sokadalomnak.

 

06-disznotor--14

 

Mindenki másképp csinálja…
A munkafolyamatok és az ínyencségek mellett fontos szempont volt az asztal díszítése is.
A torjaiaknál, akik már tíz éve rendeznek disznótoros fesztivált, még a kerítés is kolbászból és szalonnából volt. Így nemcsak a hústermékeikkel, hanem az egyedien díszített asztalukkal is sokak tetszését elnyerték. A gádorosiak szokásuk szerint körmöspálinkával szolgáltak. Hurkát, kolbászt minden csapat készített, de ízvilágában egyik sem hasonlított a másikra. Kistarcsa egykor szlovák többségű város volt, így a „tót” hagyományokat őrzik ma is, ez az ételeikre is jellemző, ebből adtak most ízelítőt. A szentlászlóiak szinte az egész disznótoros lakoma menüsorát bemutatták. Asztalszomszédaikkal, a várdarócaikkal néhány munkafolyamatot közösen végeztek, és habár a két falu nincs különösen messze egymástól, kiderült, hogy disznótoros ételeik némiképp eltérnek egymástól. Például itt is, ott is készítenek savanyúlevest, de ízben ezek is különböznek.

 

06-disznotor--16

 

A zsűrinek tehát nem volt könnyű dolga, volt mit kóstolnia, de erről a versenyről minden csapat győztesként távozott, mindenki nyert, hiszen számos kategóriában osztottak díjakat. Abszolút győztes lett a legmesszebbről (800 kilométeres távolságról) érkező torjaiak csapata, akik mára már profiknak számítanak e téren.
Versenyzők és szervezők is egyetértettek, hogy az esemény összehozta őket, és már biztos, hogy a hagyományápolás és a barátkozás jegyében lesz folytatása az első kopácsi disznótoros fesztiválnak.
Az esemény szervezője a HMDK kopácsi alapszervezetének lelkes csapata volt, a támogatók pedig a Bethlen Gábor Alap, a Bellyei járás és a HMDK.

 

 

 

{fcomments}