Könyvbemutató Daruváron

0
84

Múlt szerdán került sor dr. Filip Škiljannak a szlavóniai magyarságról szóló kiadványa bemutatójára a daruvári városi könyvtárban. A könyv címe: Magyarok Közép-Horvátországban.

Dr. Filip Škiljan történész már régóta foglalkozik Horvátország demográfiai múltjával. Kutatásai során legutóbb a horvátországi magyarság egy kevésbé ismert részének, a közép-horvátországinak a történetét dolgozta fel. A könyvben a hangsúly a Daruvár környéki települések magyar lakossága múltjának az ismertetésén van, de szó esik benne a többi nyugat-szlavóniai közösségről is. A kötetet április 25-én mutatták be Daruváron a városi könyvtárban, egy rövid alkalmi műsor keretében.

– Fontosnak tarjuk az ilyen jellegű kutatásokat, mert amellett, hogy a múltunkat dokumentálják és megőrzik az utókornak, mi is sok, eddig ismeretlen információt tudhatunk meg saját felmenőinkről – mondja Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének elnöke, megjegyezve, hogy a könyv a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége és a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének támogatásával születhetett meg.

A rendezvényen jelen volt Damir Lneniček, Daruvár város polgármestere, Berkes Zlata, a Nagypiszanicai Magyarok Egyesületének vezetője és Fa Josip, a Pakráci Magyarok Közösségének elnöke is.