Kolbászokat versenyeztettek Újbezdánban

193

Második alkalommal rendezett kolbászversenyt a HMDK Gazdaköre. Összesen 52 mintát adtak le a gazdák. Az első helyen a vékonykolbász kategóriában az újbezdáni Bognár Pál végzett, vastagkolbász „diszciplínában” pedig a várdaróci Karakas Attila győzött.

A téli hónapok a „disznóságok” készítésének ideje, ilyenkor telnek meg a füstölők, a kamrák kolbásszal, szalonnával és egyebekkel. Ez adta az ötletet tavaly gazdaszervezetünknek az első kolbászverseny megrendezéséhez, melyet idén második alkalommal Újbezdánban tartottak meg. A Gazdakör legtöbb tagja foglalkozik sertéstenyésztéssel is, minden évben készítenek háztáji kolbászt, és természetesen ők is kíváncsiak arra, hogy termékük milyen minősítést szerezne egy versenyen.

– A kolbászminősítést két kategóriában hirdették meg, vékony- illetve vastagkolbászmintát lehetett beadni, amelyeket aztán a Gazdakörünk által összeállított zsűri értékelt. Idén a bírálóbizottság tagja volt dr. Császár Zoltán eszéki konzul is, részvételét ezúton is köszönjük – nyilatkozta lapunknak Tarnai Attila falugazdász.

Vékonyban újbezdáni, vastagban várdaróci kolbásztulajdonos lett aranyérmes

A tavalyi kolbászversenyre, amit még korlátozások mellett tartottak, csak 24 mintát küldtek be, idén viszont a két kategóriába összesen 52 mintával neveztek be a gazdák. A rendezvény házigazdái idén az újbezdániak voltak.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen számos mintát kellett végigkóstolnia. Mint megtudtuk, a jó kolbászhoz először is jó minőségű alapanyag kell, a többi már a kolbászkészítő ügyességén, ízlésén múlik. A versenyre érkezett mintákat kinézetük, ízük és illatuk alapján bírálták el, számított továbbá, hogy mennyire van megfüstölve, mennyire száraz a kolbász.

Az első helyezett a vékonykolbász kategóriában az újbezdáni Bognár Pál lett, a második Kelemen József, a harmadik pedig a karancsi Szabó Attila. A vastagkolbászos „diszciplínában” a várdaróci Karakas Attila terméke lett a legjobb, a második a csúzai Pinkert Dánielé, a harmadik pedig a vörösmarti Pinkert Jánosé lett.

Az eseményen részt vett és a zsűri tagja is volt dr. Császár Zoltán eszéki magyar konzul.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.