Kodály-emlékkoncert Eszéken

50

Tavaly volt 140 éve, hogy megszületett Kodály Zoltán zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató. Nagyszerű munkássága előtt egy koncerttel tisztelegtek Eszéken.

Lajtha László után Kodály Zoltánnak szenteltek egy estet Eszéken, a műsort a Népkör Magyar Kultúregyesület és Veres-Kimpf Mária zenetanárnő hozta tető alá. A helyszínt a pénteki rendezvényhez a J. J. Strossmayer Egyetem Bölcsészettudományi Kara biztosította.

– Miután a Lajtha-évfordulót megtartottuk, amelyen Petőfi megzenésített versei hangzottak el, úgy gondoltuk, hogy Kodály Zoltánról ugyanúgy meg kell emlékezni, hiszen ő Bartók Bélával együtt beírta a nevét a magyar zenetörténetbe, és mindketten világhírűek lettek. Kodály Zoltán visszatért a népi ihletésű magyar pentatóniához, amit nem szabad elfelejtenünk, ugyanis ez a magyar zenekultúrának a legfőbb jellemzője. A 20. századi modern zenei elemekkel voltaképpen annyira csodálatos módon érvényesítette ezt a zenekari műveiben, a kórusműveiben, hogy megérdemli a mély tiszteletet – fejtette ki Veres-Kimpf Mária zenetanár.

A programban részt vett az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület kórusa Veres-Kimpf Mária karnagy vezetésével és zongorakíséretével, valamint közreműködtek a pécsi Pannon Filharmonikusok tagjai: Hajdú Ágnes szoprán, Szakács Viktória csellóművész, Murin Jaroszláv brácsaművész és Huszics Ibolya zongoraművész.

A rendezvény a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.