Kivirágzott a temető

11

„Mama, ne félj meghalni, nézd, majd milyen szép virág lesz belőled!” – mondta Viktor unokám vigasztalóan.

Könny futott a szemembe, hiszen ezek szerint ő már belenyugodna az elmúlásomba, az én lelkem viszont még mindig nem dolgozta fel az öregedés, öregség és a halál kérdését.

A novemberi köd sem kegyelmezett a kegyeletadás ünnepén. A halottak napja az elhunytakról való megemlékezés napja. Ilyenkor mindenki igyekszik rendbe tenni szeretteinek a sírját, virággal, koszorúval díszíteni.

Mi is körbejártuk elhunyt hozzátartozóink sírját.

Suttogva tettük le a virágokat, mintha attól féltünk volna, hogy megzavarjuk örök álmukat. Pedig de szeretnénk, ha még velünk lennének!

A szülők halálával mi is egy kicsit meghalunk. Sajnálunk minden elmulasztott percet, amit nem oszthattunk meg velük. Sajnáljuk, hogy örömünk, bánatunk már nem lehet az övék is. De gondolatban velük vagyunk, mert nemcsak a mennyország jelenti az örök életet, hanem mindaz, ami a szívünkben van.

Ott van a múlt és a jelen.

Mi még hálát adhatunk a sorsnak, hogy láthatjuk unokáink növekedését. Büszkék vagyunk rájuk, hogy olyan hűségesen jönnek velünk a temetőbe, hogy a soha nem látott dédimama tőlük is „kapjon” virágot.

Elvegyülünk a hömpölygő tömegben és meg-megállunk ismerőseink sírjánál is. Ekkor döbbenünk rá istenigazából, hogy már ők sem lehetnek velünk soha. Több már az ismerős a temetőben, mint az utcákon?

Persze mindig azt mondjuk, ez az élet rendje. Elfogadjuk, de mégsem nyugszunk bele. A temető az, ami ráébreszt bennünket, hogy az élet szebb a végső nyugalomnál? És hogy a szeretet az élők iránt fontosabb, mint egy szál virág, amit a koporsóra helyezünk?

Jó ez a lecke, ezért kár, hogy évente egyszer van csak halottak napja. Megtanít bennünket az élet megbecsülésére még akkor is, amikor ködben úszik minden, mint ezen a novemberi napon.

Csendben becsukjuk a sírkert kapuját, de akaratunk ellenére is visszanézünk, hogy lássuk, milyen szépen kivirágzott a temető.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.