Kiváló minőségű az idei eper

342
Hodovány Valentina

A vidékünkön termő gyümölcsök közül a földieper érik be leghamarabb, már április közepén, ezért igen népszerű. E korai gyümölcs idén jól termett, erről személyesen is megbizonyosodhattunk Hodoványék laskói kertjében.

Hodoványék családi gazdaságában már öt generáció óta foglalkoznak kertészettel. Legfőbb profiljuk a fűszerpaprika, de kertjükben minden, a vidékünkre jellemző zöldségféle megterem. Fóliasátraiknak köszönhetően az év minden napján kapható náluk friss zöldség, amit a pélmonostori piacon értékesítenek, de szükség esetén házhoz is szállítanak. De termesztenek zöldségpalántákat is, melyek ilyenkor nagyon kelendőek. Mindezek mellett három évvel ezelőtt az eperüzletbe is belevágtak, mely kezdetben hobbinak indult, mára viszont már 20 ezer epertövük van, ami komoly munkát igényel.

– Az eper nálunk április közepén kezd érni, a szezon pedig egészen június közepéig is eltarthat. Szerencsére az epertöveink nagy része fóliasátor alatt van, ezért a fagyok nem tettek bennük kárt. Ehhez viszont szükség volt a fóliasátrak napi szintű ki- és betakarására, több mint negyven napon át. Szerencsére az eper jó minőségű és nagyon szépen terem, sőt az árával is meg vagyunk elégedve, jelenleg 40 kúna kilónként – mondta Hodovány Valentina, aki hozzátette, hogy az eper számára az egyik legkedvesebb gyümölcs, ezért örömmel termeszti.

Hodoványék az elmúlt években sikeresen vettek részt az Economica Hungarica Alapítvány pályázatain, aminek köszönhetően két modern fóliasátrat is tudtak vásárolni, így meg tudták növelni termelési kapacitásaikat.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.