Kitáncolták a még álló májusfákat is

0
38

A hétvégén Újbezdánban, Ójankovácon és Harasztiban is ünnepélyes keretek között táncolták ki a májusfákat. A rendezvények iránt nagy volt az érdeklődés, hiszen hosszú idő után végre lazultak a gyülekezési szabályok.

Vidékünkön nagy hagyománya van a májusfaállításnak. Többnyire május elsejére virradóra „jelennek meg” a lányos házaknál, illetve a települések központjában, a kidöntésük ideje és módja viszont településenként eltérhet.

Újbezdán

Az Újbezdán központjában felállított fát június 5-én táncolták ki a helyi Kultúr- és Művészeti Egyesület szervezésében. Az eseményen a falu lakosai és a helybéli civil szervezetek tagjai mellett több meghívott vendég is részt vett. A táncból egy-egy személy kiállt egy pillanatra, hogy fejszéjével belevágjon a fába, mely így lassan kidőlt.

- Reklám -

– Nagy hagyománya van nálunk a májusfaállításnak és a kitáncolásának is, minderre már 21 éve ünnepélyes keretek között kerítünk sort. Féltünk, hogy a járvány miatt el kell majd halasztanunk, hiszen az utóbbi időben nem voltak közösségi események a faluban, már nagyon várta mindenki – mondta Horvát Ibolya, az Újbezdán Kultúr- és Művészeti Egyesület elnöke, aki ezúton is szeretné megköszönni a vendégeknek a részvételt.

Az újbezdáni táncos eseményt, melyen fellépett az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület gyermektánccsoportja, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület és a HMDK újgráci egyesületének a tánccsoportja is, a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Petlovaci járás és a HMDK támogatta.

Az eseményen részt vett Gárdos Béla eszéki magyar konzul, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Milan Knežević, a Petlovaci járás elöljárója is.

Kitáncolták a fát Ójankovácon is

A májusfaállítás hosszú ideig Ójankovácon is része volt az életnek, a múlt század derekán viszont kiveszett a szokás. Néhány évvel ezelőtt az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy a helyi Magyarok Otthonánál állítanak egy „közösségi” fát. A fa kidöntése köré hagyományosan mulatságot is szerveztek, mely kisebb formában, de idén sem maradt el. A helyi táncosok és vendégeik – az eszék-rétfalusi Népkör tánccsoportja, valamint a Dežanovaci Magyarok Közösségének táncosai – magyar nóta mellett táncolták ki a fát. A rendezvényen jelen volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlementi képviselője és az Ójankováci járás elöljárója, Dragan Sudarević is.

– Örülünk, hogy idén sikerült megszervezni a fa kitáncolását, hiszen ez sokat jelent az itt élő magyaroknak, de a falu többi lakosának is. Ilyenkor összegyűlünk, beszélgetünk, éneklünk és felelevenítjük a hagyományainkat, jól érezzük magunkat – mondta Budim Margit, az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Az eseménnyel egy időben a helyi Magyarok Otthonában nyílt napot tartottak, mely alkalmából egy, az egyesület tagjainak kézimunkáiból és az eddigi tevekénységét bemutató képekből álló kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. 

Haraszti

Harasztiban a helyi ifjúsági egyesület tagjai idén is állítottak májusfát a falu végén és annak központjában is. Először a község végén állót döntötték ki ünnepélyes keretek között, majd a település központjába vonultak, ahol a Dózsa György Kultúregyesület tagjai a kórógyi Aranycsárdás zenekar kíséretében kitáncolták a májusfát.

– Mi itt, Harasztiban két fát is állítunk, amelyeket június elején szoktunk kitáncolni. Nagyon örülünk, hogy erre idén is sort tudtunk keríteni, hiszen a járvány miatt sokáig szigorúak voltak a korlátozások – mondta Csiszár Norbert, a Haraszti Ifjúsági Egyesület elnöke.

A haraszti rendezvény a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Lacházi járás támogatásával valósult meg.