Kisebbségi önkormányzati választások 2019 – Szavazásra fel! Csak a HMDK!

FONTOS TUDNIVALÓK A VASÁRNAPI SZAVAZÁSSAL KAPCSOLATBAN

0
166

1 ) SZAVAZÓHELYEK – A VÁROSOK TERÜLETÉN JÓVAL KEVESEBB SZAVAZÓHELY LESZ A MEGSZOKOTTNÁL. A MAGYARLAKTA FALVAKBAN MINDEHOL LESZ SZAVAZÓHELY.

Eszék-Baranya megye és Vukovár-Szerém megye magyarlakta településein kivétel nélkül mindenhol, a szokott helyeken lehet szavazni.

A városokban, Eszéken és Pélmonostoron csak egy-egy szavazóhely lesz, ahol a magyarok szavazhatnak – Pélmonostoron az általános iskolában, Eszéken a Trg Lava Mirskog 3. szám alatt. Pélmonostoron lesz még további két szavazóhely a külvárosokban: Baranyaváron, valamint Cukorgyárban (Cukorgyár és Benge közös szavazóhelye). Eszéken a külvárosokban nem lesz külön szavazóhely a magyar kisebbség számára.

Ami a többi megyét illeti, a szavazóhelyek megtalálása érdekében javasoljuk ellátogatni a www.izbori.hr honlapra.

2) A MAGYAROK ÁLTAL LAKOTT VIDÉKEKEN KÉT SZAVAZÓLAPOT KAPUNK, A KISEBB LÉTSZÁMÚ MAGYAR KÖZÖSSÉGEKBEN EGY SZAVAZÓLAP JÁR MAJD, EZEN A MEGYEI KÉPVISELŐRE SZAVAZHATUNK.

Eszék-Baranya megye területén két szavazólapot kapunk azon járásokban és városokban, ahol jogunk van magyar kisebbségi önkormányzatot választani: Pélmonostoron, Eszéken, a Hercegszőlősi, a Bellyei, a Darázsi, a Baranyaszentistváni, a Kácsfalusi, a Dárdai, az Erenstinovói, az Erdődi és a Lacházi járások területén. A többi járás területén csak egy szavazólapot kapunk, a megyeit.

Vukovár-Szerém megye: két szavazólap (járási/városi és megyei) jár majd Vukováron, Vinkovciban, a Tordinci, az Ójankováci, a Nuštari, a Tompojevci járások területén. A többi önkormányzat területén csak egy, a megyei szavazólap jár majd.

Belovár-Bilogora megye: két szavazólapot adnak Grubišno Poljén, Daruváron, valamint a Nagypiszanicai, a Nagygordonyai, a Nova Rača-i, a Končanicai és a Dežanovaci járások területén. A megye más részén élő magyarok csak a Belovár-Bilogora megyei magyar önkormányzati szavazólapon voksolhatnak.

A többi megye területén mindenhol egyetlen szavazólap jár majd, kivéve Split, Rijeka és Pula városokat, amelyek magyar lakosai a városi magyar önkormányzatra/képviselőre és a megyei magyar képviselőre is szavazhatnak majd.

3) HÁNYSZOR KELL KARIKÁZNI?

Eszék-Baranya, Vukovár-Szerém, Belovár-Bilogora megyékben és Zágráb város területén 25-25 tagú önkormányzatot választunk.

Pélmonostoron, Eszéken, Vukováron, Grubišno Poljén és Rijekában 15-15 tagú városi önkormányzatot, míg a Darázsi, a Hercegszőlősi, a Bellyei, a Kácsfalusi, a Dárdai, a Baranyaszentistváni, az Ernestinovói, az Erdődi, a Lacházi, a Tordinci, a Nuštari, a Tompojevci, az Ójankováci, a Nagypiszanicai, a Nagygordonyai, a Nova Rača-i, a Končanicai és a Dežanovaci járásokban 10-10 tagú magyar önkormányzatot választunk vasárnap, május 5-én.

Képviselőt és helyettesét választunk továbbá Pozsega-Szlavón megyében, Verőce-Dráva menti megyében, Sziszek-Moslavina megyében, Zágráb megyében, Isztria megyében, a Tengermelléki-fennsíki megyében és Split-Dalmát megyében, valamint Vinkovci, Split, Pula és Daruvár városokban.

4) KÖNNYEBB LESZ VÁLASZTANI, MINT KORÁBBAN – A SZAVAZÓLAPOKON A JELÖLTEK NEVE MELLETT OTT LESZ A JELÖLŐSZERVEZETEK RÖVIDÍTETT NEVE

A szavazólapon minden jelölt neve mellett ott lesz a jelölőszervezet rövidített neve is, horvát nyelven. A HMDK jelöltjeinek neve mellett a „DZMH” lesz olvasható. Amennyiben a jelölőszervezetnek nincs bejegyzett rövidített neve, akkor ez a terület üres marad.

FIGYELJÜNK ODA SZAVAZÁSKOR – NEM MINDEGY, KIT VÁLASZTUNK!