Kilencven éves a szentlászlói Fácán vadásztársaság

0
49

A szentlászlói Fácán vadásztársaság idén ünnepli megalakulásának a 90. évfordulóját. Az egyesület a közel egy évszázad alatt számos megpróbáltatáson ment keresztül, ám közös erővel minden akadályt sikerrel vettek.

Szentlászlón nagy hagyománya van a vadászatnak. A helyi vadászegyesület 3300 hektáron gazdálkodik, melyen az úgynevezett hasznos vadak közül leginkább fácánok, nyulak, őzek és vaddisznók találhatók, de az olyan kártevőkből, mint a róka vagy a nádifarkas (sakál) is akad bőven.

Télen a vadászok elsősorban a kártevők kilövésével és a vadak etetésével foglalkoznak. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az állatok megfelelő mennyiségű táplálékhoz és sóhoz jussanak, amiről a vadászok gondoskodnak. A Fácán vadásztársaság jelenleg 41, főként helyi tagot számlál, akik télidőben szinte a hét minden napján összegyűlnek a falu határában álló vadászházban, melyet saját kezűleg építettek. Ilyenkor megbeszélik a teendőket vagy feldolgozzák az elejtett vadakat.

– A háború (1991-97) után nem kis feladat volt újraszervezni a szentlászlói vadásztársaságot, de szerencsére mindig voltak tenni akaró emberek, akik összefogtak a közös ügyért. Nemrég készült el a saját vadászházunk, melyet nagyrészt önerőből, kétkezi munkával építettünk föl. Szerencsére a tagjaink közt vannak építészek, villanyszerelők és ácsok is, ez nagyon nagy segítség volt. Ez lett a második otthonunk, és nemcsak nekünk, hanem a falusiaknak is, mivel minden rendezvényt szívesen látunk falaink között. Rendszeresek a különböző ülések, kisebb bálok, de születésnapot is tarthat itt bárki – mondta Kocsis László, a Fácán vadásztársaság elnöke, aki hozzátette, hogy vadászházukban száz embert gond nélkül vendégül tudnak látni.

A társaság működését Eszék-Baranya megye, a megyei vadászszövetség, az Ernestinovói járás, valamint Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk támogatja.