Kihelyezett ülést tartott Eszéken a szábor nemzeti kisebbségi frakciója

758

Parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert kezdeményezésére a horvát szábor nemzeti kisebbségi frakciója július 10-én kihelyezett ülést tartott Eszéken.  A tanácskozáson az elkövetkező eseményeket vitatták meg, ami pedig a horvátországi magyarság fontos ügyeit illeti,  a többi nemzeti kisebbségi képviselő támogatásáról biztosította az ezek érdekében kifejtett tevékenységet.

Az új összetételű parlament tavaly október 14-én alakult meg, ugyanezen a napon tartotta alakuló ülését a horvát szábor nyolcfős kisebbségi frakciója, amelyen döntöttek a testület vezetőinek személyéről is. Jankovics Róbertet, a magyar kisebbség parlamenti képviselőjét a frakció alelnökének választották meg, a testület elnöke Vladimir Bilek (cseh-szlovák)  lett.

A testület először tartott kihelyezett frakcióülést

Vladimir Bilek és Jankovics Róbert mellett az ülésen részt vett Milorad Pupovac, Dragana Jeckov és Boris Milošević (szerbek), Veljko Kajtazi (roma), valamint Aleksandar Tolnauer, a Kisebbségi Tanács elnöke.

A tanácskozást követően a képviselők és Aleksandar Tolnauer ellátogattak az eszéki magyar iskolaközpontba is, ahol Andócsi János igazgató fogadta őket.

Andócsi János a kisebbségi frakció tagjainak látogatását követően elmondta, miután körbevezette őket az épületben, a tanáriban beszámolt az aktuális helyzetről és a tervekről is. A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, 1999 szeptemberében nyílt meg.

– Szinte már akkor világossá vált, ahhoz, hogy maradéktalanul betölthesse szerepét, elengedhetetlen egy diákotthon megépítése. Megkértem a szábor képviselőit, hogy vessék be a tekintélyüket a kollégium megépülése érdekében – mondta Andócsi János.

A HMOMK-ban tett látogatás után Dályhegyre is elmentek, ahol a helyszínen tájékozódtak a kultúrotthon felújításáról. Hugyik Imre, a kultúregyesület elnöke és Jugoslav Vesić, az Erdődi járás elöljárója fogadta őket.

– Kifejezetten fontosnak tartom, hogy soros ülésünket ott tarthattuk meg, ahol a horvátországi magyarság tömbszerűen él, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a nemzeti kisebbségi frakció a második legnagyobb frakciója a kormánykoalíciónak, és ezzel a felelősségünk is jóval nagyobb, mint a megválasztásunkkor volt. Aktuális témáinkon kívül támogatásunkról biztosítottuk a diákotthon ügyét, mert az meghatározó fontosságú a horvátországi magyarság megmaradása szempontjából. A parlamenti ülések nyáron szünetelnek, de mi szünet nélkül dolgozni fogunk azért, hogy javítsunk közösségünk helyzetén, és örömmel tölt el, hogy ebben képviselőtársaim is támogatnak – nyilatkozta Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, a kisebbségi frakció alelnöke az eszéki ülésről.