Kiállítás-megnyitó és lemezbemutató az eszéki magyar iskolaközpontban

636

Az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban (HMOMK) a múlt héten nyitották meg a Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 című vándorkiállítást, valamint Szabó Enikő és zenekara Szoknyák a porban című lemezbemutatójára is sor került.

Magyarország kormánya a 2015. évet a hetven évvel ezelőtt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, majd a Gulag-emlékévet 2017. február 25-ig meghosszabbította. Ennek kapcsán a Magyarság Háza (Budapest) programsorozata keretében 20 külhoni magyar településre is eljuttatják a Veritas Történetkutató Intézet rendezésében megvalósuló tárlatot, amely korabeli fényképek és dokumentumok segítségével mutatja be a szovjet táborokba hurcolt magyarok történetét. A múlt héten Eszéken is megnyitották a kiállítást.

Andócsi János

Andócsi János, a HMOMK igazgatója köszöntőjében leszögezte, a fiatalokban fontos tudatosítani azt, hogy vallásuk, hovatartozásuk vagy véleményük miatt embereket ítéltek el a múltban, és távoli vidékekre hurcolták el őket.

– A mi vidékünkről is hurcoltak el embereket a munkatáborokba, és sokan nem tértek haza. Többek között ezért is fontos, hogy ezekről minél többet megtudjunk. Arra buzdítok mindenkit, hogy aki látni szeretné a kiállítást, látogasson el intézményünkbe, február 10-ig lesz megtekinthető, a központ mindenki előtt nyitva áll – mondta Andócsi János.

Pirityiné Szabó Judit

A kiállítást Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője nyitotta meg, aki ezúton is gratulált a központ új igazgatójának a kinevezéséhez, és kijelentette, hogy ezekből az eseményekből is látszik az új szemlélet, melynek köszönhetően az eszéki központ újra visszakerült a Kárpát-medencei magyar vérkeringésbe. A kiállítási anyaggal kapcsolatban elmondta, kiemelt célkitűzés, hogy a történelmünket, múltunkat megismerjük.

– Most egy olyan kiállítást hoztunk el, amely a 20. század egyik történelmi fehér foltját dolgozza fel, mutatja be – mondta Pirityiné Szabó Judit.

A kiállítást Marinovich Endre, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese mutatta be.

A tárlat megnyitóját kulturális program követte, méghozzá egy koncert formájában: Szabó Enikő és zenekara Szoknyák a porban című lemezéről hallhattunk válogatást.