Kézműves gyerektábor a Mátyás-emlékév jegyében

367

A kopácsi Arany János Kultúregyesület idén is szervezett gyerektábort, ez sorrendben már a 16. volt. A helyi művelődési házban tartott ötnapos kézműves tábor a Mátyás király-emlékév jegyében telt, a csapatok egy-egy Mátyásról szóló mesét dolgoztak fel, amelyet az utolsó napon adtak elő. A programot azzal tették még érdekesebbé, hogy a gyerekeket a siklósi várba is elvitték.

Javában tart a nyári szünet, a gyerekek egy időre elköszöntek az iskolától. Fontos, hogy ezekben a hónapokban is aktív, minőségi kikapcsolódási lehetőségekkel találkozzanak. Ezeknek egyike a nyári tábor intézménye, amelyben a gyerekek játszva tanulhatnak, és ami talán a legfontosabb, hogy együtt tölthetik az időt.

Ezeket a pozitívumokat szem előtt tartva a kopácsi Arany János Kultúregyesület évek óta megrendezi a kézműves tábort, amely mindig nagy népszerűségnek örvend a helyi, várdaróci és laskói fiatalok körében.

Az idei, ötnapos tábort ezen a héten tartják a kopácsi művelődési házban, ötven gyerek részvételével.

Varga József, a kultúregyesület elnöke, a tábor főszervezője lapunknak elmondta, az alkotótábor minden évben tematikus, idén a Mátyás király-emlékév jegyében szervezték meg.

– A gyerekeket öt csoportra osztottuk, és mindegyik egy-egy Mátyás királyról szóló történetet dolgoz fel drámai, táncos vagy egyéb formában, amit az utolsó napon egy kis műsor keretében be is mutatnak majd – tudtuk meg Varga Józseftől, aki ezúton is köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a tábor szervezéséhez, lebonyolításához.

Különböző kézműves foglalkozásokra is sor került, a gyerekek kipróbálhatták magukat az agyagozásban, nemezelésben, de elsajátíthatták a körmönfonás technikáját is.

Az egyik nap elvitték őket (a magyarországi) Siklósra, ahol megnézték a várat, az ott tartott huszár- és középkori bemutatót, és kézműves foglalkozásokon is részt vehettek.

A tábor részét képezte a falujáró túra is, melynek során a résztvevőknek érdekes feladatokat kellett megoldaniuk, közben számos érdekességet tudhattak meg Kopácsról.

A kopácsi kézműves tábort a Bellyei járás és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.