Kétnyelvű mesekönyv az anyanyelvápolás hatékonyabbá tételéért

0
253

Jurković Matea Verőce-Dráva mente megye három iskolájában tart fakultatív magyarórákat. Hogy javítson az oktatás minőségén, egy horvát-magyar kétnyelvű képes mesekönyvet írt a Verőce-Dráva mente megyei Magyarok Közösségének közreműködésével. Reményei szerint a könyv az iskolai alkalmazás mellett helyet kap a helyi könyvtárakban is.

Feledhetetlen kirándulás a címe Matea állatmeséjének, amelyet a Verőce-Dráva mente megyei Magyarok Közösségének segítségével jelentetett meg nemrég. A könyv magyar nyelvű szövegének létrehozásában Karácsonyi István, az egyesület tagja volt Matea segítségére, egyetemi oktatója, Dobszai Gabriella a lektorálásban működött közre, Antonija Gerenđir pedig illusztrációival gazdagította a kiadványt.

– Mesekönyvem azzal a céllal keletkezett, hogy gazdagítsa a magyar anyanyelvápolásban használatos oktatói anyagot, mert eddigi munkám során azt tapasztaltam, meglehetősen szegényesek a rendelkezésünkre álló eszközök. Három iskola anyanyelvápoló tanáraként naponta szembesülök ezzel – nyilatkozta lapunknak Matea.

Hozzátette, hálás a Verőce-Dráva mente megyei magyar egyesületünknek a segítségért, és reménykedik benne, hogy a könyv elérhető lesz a környékbeli könyvtárakban, illetve hasznát veszik azokban az iskolákban, amelyekben úgynevezett magyar anyanyelvápolás folyik.

– Mesém egy erdőben játszódik, ahol az állatok piknikre készülnek. Az egyik vendég, a bagoly nem ér oda időben, ezért a többiek a keresésére indulnak. A kilátástalannak látszó helyzet a végére természetesen megoldódik, a történet hepienddel zárul – mesélt a szerző a könyv tartalmáról, hozzátéve, a kiadvány a horvát és magyar szöveg mellett egy kis szótárt és oktatói anyagot is tartalmaz, amely az olvasottak megértésének ellenőrzésére szolgál.

Matea 2018-ban végzett az eszéki egyetemen, ahol a horvát nyelv és irodalom mellett magyar nyelvet és irodalmat tanult. A tudat, hogy a nyolcszáz éves közös múlt köti össze a két nemzetet, de a dallamos magyar nyelv szépsége is növelte elhatározását a felsőfokú magyar nyelvtanulás iránt.

Tanulmányai után lakhelyén, Suhopoljén kamatoztatta megszerzett tudását: műhelyfoglalkozást indított a magyar nyelv népszerűsítése érdekében a többségi nemzethez tartozók számára. Céljai közt szerepel, hogy a magyar mint választható nyelv bekerüljön a helyi általános iskola tantervébe.