Két út között házi karantén – kamionos élet járvány idején

0
183

Míg egy kis időre „lelassították“ a világot a járvány miatti korlátozások, a kamionsofőrök folyamatosan, megszakítás nélkül dolgoztak, hogy életben tartsák a gazdaságot, ellássák a boltokat, raktárakat. Előttük mindvégig nyitva álltak az államhatárok, szabadidejükben viszont karanténban kellett tartózkodniuk, tudtuk meg Kelemen Árpád kamionsofőrtől, aki az őket érintő változásokról beszélt lapunknak.

A COVID-19 miatt számos korlátozást vezettek be a népegészségügyi veszély csökkentése érdekében.

Hogy ezek az intézkedések ne gátolják súlyos mértékben a gazdaság működését, az Európai Bizottság biztosította a szárazföldi, vízi és légi folyosókon az árufuvarozási szolgáltatások folyamatos és megszakítás nélküli működését.

A szentlászlói Kelemen Árpád egy eszéki áruszállító cég alkalmazottja. Az elmúlt hetekben is folyamatosan úton volt, munka közben sikerült telefonkapcsolatba lépnünk vele.

– Rendesen dolgozunk, mint eddig is, talán a legnagyobb különbség a szabadidőmön látszik, hiszen amikor hétvégén hazaérek az útról, karanténban kell tartózkodnom – mondta Árpád, hozzátéve, ezt időnként ellenőrzi is a rendőrség.

– Árupakoláskor kötelezően szájmaszkot és kesztyűt kell viselnem, amikor pedig a feladatom adminisztrációs részére kerül a sor, nem léphetek be az irodákba, hanem a plexilappal védett ablakon keresztül kapom kézhez a szükséges dokumentumokat – osztotta meg velünk a részleteket. Beszélgetésünkkor épp egy magyarországi út volt a háta mögött, de Európa-szerte szállít, s csak a hétvégéket tölti otthon.

Ami még eltér a megszokottól – említette –, a határokon egyrészt lassítja a forgalmat a szigorított ellenőrzés, a rendőrség ugyanis minden átkelőt rendszerbe iktat. Pozitívum viszont, hogy mégis jelentősen csökkent a kamionosok várakozási ideje, ugyanis a járványhelyzet miatt megszűnt a személyautó-forgalom, és több rendőr ellenőrzi a tehergépkocsikat. Ez számokban annyit jelent, hogy míg normális esetben 3-5 óra a várakozási idejük, most kevesebb, mint egy óra alatt átérnek a határon. 

Sofőrként bejárhatja egész Európát

Árpád öt éve dolgozik kamionsofőrként, eszéki szakközépiskolában végezte sofőrtanulmányait.  

– Azért választottam ezt a szakmát, mert szeretek utazni, és kamionsofőrként bejárhatom egész Európát, közben sok-sok szép és új tájjal ismerkedhetek meg – mondta Árpád, hozzátéve, ez a vágya munkába állásával valóra vált.