Kásádon vendégszerepelt a Csárdás

55

A HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Tánccsoportjának a tagjai a hétvégén a magyarországi Kásádon táncoltak, ahol gasztronómiai és nemzetiségi találkozót szerveztek.

Kásád Baranya megyében található, közel a magyar-horvát határhoz. Magyarok és horvát nemzetiségű emberek lakják, többségük római katolikus vallású.

A településen első alkalommal rendeztek gasztronómiai és nemzetiségi találkozót, melyre a csúzai Csárdás népi táncegyüttes is meghívást kapott.

Fica János, a Csárdás elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, a járvány miatt idén kevés vendégszereplésük volt, emiatt is nagy örömmel tettek eleget a felkérésnek. A programra augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján került sor. A kultúrműsor kezdete előtti beszédben elhangzott, az eseményt a nemzetiségek összetartozásának jegyében szervezték, majd a fellépők következtek a színpadon – a magyar mellett horvát, német és roma népi táncegyüttesek mutatták be koreográfiáikat.

– Mi két tánccal szerepeltünk, úgy éreztük, előadásunk elnyerte a közönség tetszését, visszatapsoltak minket. A kásádiakkal pedig megegyeztünk, hogy ez az új kapcsolat ne szakadjon meg, ennek érdekében meg fogjuk hívni egymást a rendezvényeinkre – nyilatkozta lapunknak Fica János.

A Csárdásnak ezen a héten három szereplése is lesz: fellépnek a csúzai és a sepsei augusztus 20-i rendezvényen, illetve a Pécs közelében található Baksára kaptak meghívást. Tervezik a csúzai szüreti fesztivált is, melynek időpontját szeptember 5-re tűzték ki – bíznak benne, hogy a járványhelyzet lehetővé teszi a program megtartását.