Kárpátalja: Nyáron jelennek meg az első gazdaságfejlesztési pályázatok

451
grezsa

Nyárra várhatóak a kárpátaljai gazdaságfejlesztési program első pályázatai, amelyek prioritásai között a turizmus fejlesztése, a mezőgazdasági termelés növelése, valamint a kis- és középvállalkozások erősítése szerepel – közölte Grezsa István, a területért felelős kormánybiztos az MTI-vel.

Kifejtette: az első meghirdetett pályázatok nyárra várhatók, szeptembertől megindulhatnak a kifizetések. Idén 2 milliárd forint költségvetési forrás mellé 20 milliárd forint Eximbank-hitel társul, 2017-ben a program tervezett költségvetési forrásigénye 5,2 milliárd forint.

Grezsa István szólt arról is, hogy a kárpátaljai politikai szervezetek összefogása mellett a történelmi egyházak is stratégiai partnerei a kormánynak, ezért annak képviselői is részt vesznek a pályázatok bírálati szakaszában. Kitért arra is: most dolgozzák ki azokat a feltételeket, amelyek jogszerűen biztosítanak lehetőséget arra, hogy minimalizálják a támogatási összegek megadóztatását Ukrajnában.

A kormánybiztos az oktatási fejlesztésekről azt mondta: a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola a külhoni magyar felsőoktatás zászlóshajója. Márciusban a főiskola bővítése mellett a munkácsi római katolikus kollégium is támogatást nyert rendkívüli kormányzati intézkedés keretében, 2,14 milliárd forint értékben. A felsoroltak is jelzik a magyar kormány elkötelezettségét, de ide sorolható az egyházi líceumok fenntartásához való hozzájárulás vagy a pedagógusok fizetéskiegészítése is – tette hozzá, megemlítve a rahói iskola és a huszti óvoda felújítási munkálatait is.

Grezsa István kitért a magyar nyelv iránt megnövekedett érdeklődésre: a most záruló tanévben ezer ukrán diák tanul magyart mint választható idegen nyelvet iskolájában. Ehhez a tankönyvet is a magyar kormány biztosítja. Szándékukat megerősítendő a közelmúltban a korszerű oktatásnak megfelelő nyelvi tantermet adtak át Ungvár egyik központi iskolájában, Beregszász 5. számú intézményében pedig most épül hasonló. Májusban 105 helyszínen 30 fős csoportokban indult az ingyenes magyar nyelvoktatás felnőttek részére.

Szeptemberben a Károli Gáspár Református Egyetem Beregszászon képzést indít a magyart mint idegen nyelvet oktató pedagógusok részére. „Az itteni többszörös túljelentkezés szintén jelzi, hogy bízik hazánkban Kárpátalja többségi társadalma is” – közölte a kormánybiztos.

Grezsa István szólt az egészségügyi támogatásokról is: a kórházszövetség korábbi elnöke, Velkey György irányításával jelenleg készül egy szakmai tanulmány az esetleges beavatkozási lehetőségekről, amelyek figyelembe veszik a kárpátaljai egyházi és világi véleményformálók közösen kialakított álláspontját is. A szakmai összegzést nem megelőlegezve az bizonyos, hogy a most zárult uniós pénzügyi ciklusban felújított határ menti, hazai kórházak fokozott bevonásával javítani kell a kárpátaljai magyarok magyarországi egészségügyi ellátórendszerhez férésének helyzetén – mutatott rá. A szükséges források több száz milliós, akár milliárdos nagyságrendet is elérhetnek – közölte a kormánybiztos.

Elmondta: „a gesztuspolitika” keretei között Munkácson finanszírozzák a monarchia idején épült gyermekosztály tetőcseréjét, ultrahangkészüléket vásárolnak három járási intézmény számára, magyar nyelvű orvostovábbképzést szerveznek Beregszászban, budapesti továbbképzésekhez járulnak hozzá, nem csak a magyar ajkú orvosoknak segítve. (MTI)