Kárpát-medencei óvodafejlesztési program: idén is több horvátországi projektet valósítottak meg

235
Laskó

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016-ban indított nagyszabású Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot, amelyben horvátországi szakmai partnere a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF). A horvátországi program keretében már számos beruházás és pályázat megvalósult, illetve jelenleg is folyamatban van, amelyek mind a minőségi magyar óvodai oktatást szolgálják.

A magyar kormány 2016 decemberében indította el az óvodák, bölcsődék, iskola-óvoda komplexumok és környezetük építését, felújítását, az óvodapedagógusok módszertani és szakmai képzését, a védőnői szolgálat fejlesztését is magában foglaló Kárpát-medencei Óvodafejlesztési programot.

A teljes Kárpát-medencét lefedő program legfontosabb célja, hogy megerősítse a határon túli magyar oktatás, nemzeti identitásformálás alapkövének számító magyar nyelvű óvodai és bölcsődei hálózatot, ezzel is növelve a későbbi magyar nyelvű iskolaválasztás esélyét és lehetőségét.

A program keretében Kárpát-medence-szerte új óvodai és bölcsődei intézmények létesültek/létesülnek, valamint több száz már működő iskoláskor előtti intézmény felújítására és korszerűsítésére került/kerül sor. Továbbá a program során korszerű eszközökkel szerelik föl az intézményeket, valamint több száz óvodában hoznak létre játszóteret, illetve sportpályát.

A horvátországi program keretében az elmúlt években is számos beruházás és pályázat valósult meg, és ez idén is folytatódott.

Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője, a program koordinátora elmondta, hogy ebben a ciklusban is megvalósult az óvodaidíj-támogatási pályázat, lebonyolítottak egy óvodás rajzpályázatot, bábszínházzal és zenés játékokkal összekötött ovis napot tartottak Eszéken, valamint úszóiskolát szerveztek Kopácson a Tangazdaság és Ifjúsági Központban, támogatták az előző években létrehozott ovis sarkok munkáját, amelyeket a helyi szervezetek működtetnek tovább. Legutóbb pedig a Mesebusz segítségével különböző nevelési eszközöket és oktatási segédanyagokat szállítottak ki a hét magyar tannyelvű óvodába.

A támogatás a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.