Karancson ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma

0
326

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) magyarországi alapítói – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Orosháza és Térsége Gazdakör, a Földművelésügyi Minisztérium – mellett a szlovéniai, szerbiai, romániai, ukrajnai és szlovákiai magyar gazdálkodó szövetségek és egyesületek vezetői vettek részt a múlt heti karancsi (Drávaszög) találkozón.

A HMDK Gazdaköre volt a házigazdája november 9-én a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának. A karancsi tanácskozáson többek között részt vett Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is.

Jakab István lapunknak elmondta, fontos, hogy a magyar gazdák a határ minden oldalán együttműködjenek.

– A Kárpát-medence egy gazdasági egységet alkot, és eredményesebben tudjuk az érdekeinket is képviselni közösen. Mindez különösen fontos a mai világban, hiszen a mezőgazdaság a következő húsz évben várhatóan többet fog fejlődni, mint az elmúlt kétszáz évben – mondta Jakab István.

– Gazdaszervezetünk eredményes évet tud maga mögött, és a jövő esztendőben sem fogunk tétlenkedni. Nagyon örülök, hogy idén a HMDK Gazdaköre lehetett a házigazdája ennek a rangos fórumnak. Folyamatosak az egyeztetések a gazdaszervezetek között, és ahol csak lehet, segítik egymást – mondta Szabó Attila, a HMDK Gazdakör elnöke.

A szervezetek vezetői beszámoltak eddigi és tervezett programjaikról, továbbá köszönetet mondtak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) és a magyar kormánynak is azért, hogy fokozott figyelemmel kíséri munkájukat és segítő kezet nyújt nekik. Az EU közös agrárpolitikájának reformjával kapcsolatos álláspontjukat is kifejtették, valamint egyeztettek a regionális együttműködések továbbfejlesztéséről is.