Kanadában hegedült a várdaróci zenész

0
429

Több zenekarban is játszik és Európa számos pontjára vitte már el az autentikus magyar népzenét, legutóbbi útja pedig az Atlanti-óceánon túlra vezetett. Kanadai turnéjáról mesélt lapunknak a várdaróci zenésztehetség, Bíró Roni.

Ronival már készítettünk interjút, de valószínűleg azoknak sem kell bemutatni, akik részt vesznek vidékünk magyar báljain, ugyanis gyakran tölti be a prímás szerepét a kórógyi Aranycsárdás Együttesben. Gyerekkora óta hegedül, ezen a téren folytatta tanulmányait is, számos itthoni és külföldi fellépése volt már, és versenyeken is szerepelt.

A zenei alapokat a laskói Szivek Józseftőltanulta, majd a váci Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola népihegedű szakán mélyítette el tudását. Első nagy sikere az Országos NépzeneiVersenyen elért első helyezés volt. Több alkalommal megmérette magát népzeneiversenyeken, és számos turnén is részt vett Európa-szerte eddigi pályafutásasorán. Legutóbbi útja az Atlanti-óceánon túlra vezetett, Kanadába. Ott szerzettélményeiről, illetve az elmúlt két év eseményeiről beszélgettünk Ronival.  Két éve – amikor legutóbb interjútkészítettük vele – a zenei szakgimnáziumot végezte.

– A szakgimnázium után úgy döntöttem, a Budapesti Gazdasági Egyetemen pénzügyet és számvitelt fogok tanulni. Jelenleg is ott vagyok, másodéves hallgatóként. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy felhagytam volna a zenéléssel, sőt… Most is járok zenei továbbképzésre. Az Aranycsárdás mellett egy ideje más zenekarokban is muzsikálok – mondta Roni.

Az elmúlt időszak helyszínei közül kiemelkedik Málta, a budapesti Sziget Fesztivál és Kanada.

– A Sziget hatalmas élmény volt, egyáltalán az, hogy oda bekerülhettünk és három nap is felléptünk. Volt, hogy délután még mi tartottuk a táncházat, este meg Szalonna és Bandája húzta a talpalávalót – tudtuk meg a fiatal zenésztől.

Kanada: hatnagy fellépés, táncházak és közös próbák az ottani magyar tánccsoportokkal

A kanadai turnéval kapcsolatban elmondta,Ontario tartományban voltak, a legtöbb időt Torontóban töltötték. Az utat Roniszervezte, melyre volt szakgimnazista barátait hívta, illetve tánccsoportotkísértek.

– A Vadrózsák tánccsoporttól – tavaly a Fölszállott a pávában szerepeltek – kaptuk a felkérést, akikkel már több mint egy éve együtt dolgozunk. Két hétig voltunk Kanadában, ezalatt hat fellépésünk volt hat nagyvárosban – számolt be a turné részleteiről.

Torontóban, Windsorban, Montrealban,Ottawában, Hamiltonban és Cambridge-ben is színpadra léptek, tartottaktáncházat, illetve voltak olyan helyek, ahol az ottani tánccsoporttal tarottakközös próbát.

A Niagara-vízesésnél

– Mindenhol nagy szeretettel vártak minket, volt, ahol több százan is részt vettek. A fellépéseken kívül szabadidőnk is akadt, amelyet leginkább városnézéssel töltöttünk. Megnéztük Montrealt és Torontót, nekem a Niagara-vízesés tetszett a legjobban, és egy Niagara melletti túrázásra is alkalmunk nyílt. Számtalan szép élményben volt részem, és nagyszerű  emberekkel ismerkedtem össze – nyilatkozta lapunknak Roni.

Legközelebbi nagyobb fellépése Erdélyben lesz, de bízik benne, hogy majd itthon, a hazai közönség előtt ismegmutathatja népzenész „profilját“.