Jubileumi szüreti ünnepség Kiskőszegen

0
153

A HMDK kiskőszegi (batinai) alapszervezete múlt szombaton 20. alkalommal tartott szüreti fesztivált. A jubileumi rendezvény a vírushelyzet miatt szigorú előírásokat követve valósulhatott csak meg, ám ennek ellenére nagyon sikeres volt.

Térségünkben nagy múltjuk van a szüreti mulatságoknak, melyek sora hagyományosan szeptember elején kezdődik Csúzán, és október derekán ér véget Kiskőszegen. A háborús években (1991-1997) ez a tradíció megszakadt, de a kiskőszegi HMDK-alapszervezet tagjai 20 évvel ezelőtt újjáélesztették.

Az évek során a szüreti fesztivál a település egyik legnagyobb rendezvényévé vált, a szervezők egyik célja tudatosítani, hogy valamikor ebben a faluban is sokaknak a szőlő- és bortermelés jelentette a megélhetést.

- Reklám -

Ahogy minden évben, úgy az idén is a rendezvény felvonulással kezdődött a falu bejáratánál lévő tűzoltószertártól a kultúrotthonig. A népviseletbe öltözött résztvevők zeneszó mellett vonultak végig a falun, útközben néhányszor megállva egy-egy tánc erejéig. A táncos menetet idén is a bíró és a bíróné vezették, akik borral és szőlővel kínálták az utcai nézelődőket.

A település központjában standok sorakoztak, melyek mögül különböző kézműves termékeket kínáltak a vendégeknek.

Kultúrműsor a szabadban

A felvonuló sokaság a falu központjába érve körbetáncolta a Drávaszög legnagyobb körforgalmát, majd ezt követően megkezdődött a kultúrműsor.

– Az idei a békés reintegrációtól számítva sorrendben a 20. szüreti ünnepség Kiskőszegen, amelyet méltó módon, ennél sokkal szélesebb keretek közt szerveztünk volna meg, ha nem szól közbe a koronavírus-járvány, ezért az előírásokat betartva, a szigorú szabályoknak megfelelve valósítottuk meg a rendezvényt – nyilatkozta lapunknak Sipos Krisztina, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet titkára, az egyik szervező.

A résztvevők számának a korlátozása érdekében idén kevesebb tánccsoportot hívtak meg – a kiskőszegi HMDK-alapszervezet tánccsoportjain kívül a várdaróci, csúzai, szentlászlói és újgráci magyar népi táncegyütteseink, illetve a Darázsi járás sokác folklórcsoportjai mutatkoztak be. 

A szervezők a járványügyi szabályozások miatt döntöttek úgy, hogy ezúttal ne a kultúrotthonban, hanem a mellette felállított színpadon, szabad téren legyen a műsor.

A rendezvényen részt vett többek között Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, Gárdos Béla eszéki magyar konzul, Stipan Šašlin, a Darázsi járás elöljárója, Sipos Sándor elöljáró-helyettes, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Eva Balatinac, a járási képviselő-testület elnöke.

A műsor kezdete előtt parlamenti képviselőnk, az eszéki magyar konzul és a járási elöljáró köszöntötték a résztvevőket, és nyitották meg a rendezvényt. Jankovics a szervezők munkáját dicsérte, akik még a járvány okozta nehéz körülmények között is színvonalas rendezvényt tudtak megvalósítani. Biztosította a kiskőszegi közösséget is, a jövőben is támogatni fogja munkájukat, hogy tovább folytathassák identitásőrző tevékenységüket. 

A kultúrműsor báli mulatsággal ért véget, melyen a kórógyi Aranycsárdás együttes szolgáltatta a zenét.

A kiskőszegi szüreti fesztivált a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap és a Darázsi járás támogatta.