JUBILEUMI KOPÁCSI HALÁSZNAPOK– A kopácsiaké Baranya legnagyobb gasztrokulturális rendezvénye

527

Az egykor halászatáról ismert falu messze földön híres rendezvénye, a Kopácsi Halásznapok a hétvégén ünnepelte 25. évfordulóját. Háromnapnyi napsütés, hal- és vadspecialitások, több mint 80 kiállító, többezer látogató, kultúrprogram, halfőzőverseny, koncertek és fergeteges hangulat jellemezte a kopácsi hétvégét.

Verőfényes időjárás és a hamisítatlan kopácsi halpaprikás illata fogadta már pénteken a vendégeket Kopács központjában, ahol idén tartották a 25. jubileumi Kopácsi Halásznapokat. Az érzékszerveket igazi kavalkád várta, hiszen az ételkülönlegességek mellett igazi bulihangulatot varázsoltak az esti fellépők a sokezer látogató elé.

Az egykori halászfalu lakosai 1998-ban döntöttek úgy, hogy bemutatják ország-világnak, milyen volt egykor az élet „a víz melletti faluban”, milyen ételeket fogyasztottak és milyen hagyományokat ápoltak. A régi mesterséget ma már ugyan nem űzik, a halételek viszont nagy népszerűségnek örvendenek, ezért a fesztivál a helyi gasztronómia köré épült, és az elmúlt 25 évben a régió meghatározó, több ezres tömegeket vonzó gasztrokulturális rendezvényévé nőtte ki magát.

Rekordot döntött a jubileumi rendezvény: közel 7 tonna hal fogyott el a három nap alatt

Az ételkínálatról évek óta a helyi Szarvas Vadásztársaság gondoskodik, tagjai jóvoltából igazi látványkonyhát csodálhatott meg a látogató, az egymás után sorakozó csíptetős pontyokért nemcsak sorban álltak az emberek, hanem fotózkodtak is a jellegzetes látvánnyal. A kínálatban a kopácsi halpaprikáson és az említett csíptetős pontyon kívül vadételek is szerepeltek. A rendezvény ideje alatt minden eddigi rekordot megdöntve közel 7 tonna halat fogyasztottak el a látogatók, ami a szorgalmas kopácsiak embert próbáló munkájának és kitartásának köszönhető.

A szombati ünnepélyes megnyitón elsőként Cickaj Željko, a Bellyei járás elöljárója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke méltatta a kopácsiak évtizedeken át tartó lelkes és kitartó munkáját. A megnyitón többek között jelen volt még Tonči Glavina, a horvát Turisztikai és Sportminisztérium államtitkára, Domagoj Mikulić, a vidékfejlesztési és uniós támogatásokért felelős minisztérium államtitkára, Magdó János, Magyarország eszéki főkonzulja, Nataša Tramišak és Goran Ivanović parlamenti képviselők, valamint Mato Lukić, Eszék-Baranya megye zsupánhelyettese is.

Felvonulás, néptánc és az elmaradhatatlan csárdás

A szombati kultúrműsor elengedhetetlen része a Kopácsi Halásznapoknak, amelyről a kezdetektől fogva a helyi Arany János Kultúregyesület gondoskodik. A fellépők először zenei kísérettel vonultak fel a Magyarok Otthonától a faluközpont nagyszínpadáig. A közel háromórás programban 2 ország 10 tánccsoportja lépett fel, bemutatva szűkebb és tágabb régiónk népi tánchagyományait, idén a kopácsiak felnőtt táncegyüttese nyitotta meg a sort. Tavaly szeptemberben, pont a Halásznapok utáni nagytakarítás közben született meg ugyanis közöttük az ötlet, hogy felnőtt néptánccsoportot alakítanak, és már akkor elhatározták, hogy a következő fesztiválon ők is színpadra lépnek. Ez így is történt, hiszen a kopácsi művelődési egyesület Tavirózsa tánccsoportja nyitotta meg az idei Halásznapok műsorát. A folklórszemlét már hagyományosan egy közös csárdással zárták a táncosok a kórógyi Aranycsárdás zenekar kíséretével. A délutáni-esti órákban mindhárom nap koncerteknek örülhetett a közönség.

Laskóra került a vándorserleg

A halfőzőversenyeknek se eleje, se vége nincs régiónkban, de Baranya halászfalujában versenyt nyerni nem kis dolog. A HMDK kopácsi alapszervezete által koordinált versenyen összesen 41 csapat mérte össze a főzőtudományát, amelyek közül egy ötfős, kopácsiakból álló zsűri választotta ki a legjobbakat. Az idei halásznapok legjobb halpaprikását a laskói Klájó Krisztián főzte, aki az országos versenyen Pélmonostoron második helyezést ért el, ezzel a győzelmével pedig újra kvalifikálta magát a jövő évi országos megmérettetésre.

Farahó Zsolt, a helyi HMDK-alapszervezet elnöke ezúton is köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki áldozatos munkájával hozzájárult a rendezvény sikeréhez, a Kopácsi Halásznapok ugyanis nem valósulhatna meg a település valamennyi civil szervezetének és odaadó lakosainak a csapatmunkája nélkül.