Jógával a kiegyensúlyozottabb életért

0
226

Másfél évvel ezelőtt indultak jógaórák Csúzán és Kopácson Juhász Annamária vezetésével. Mára mindkét helyen lelkes és kitartó csoport kovácsolódott össze, a résztvevők ráéreztek a jóga pozitív hatásaira, hiszen gyakorlása testi-lelki feltöltődést eredményez. Javítja az egészséget, jó közérzetet teremt, mentális megtisztuláshoz vezet.

A jóga egy indiai gyökerű, de ma már világszerte elterjedt és népszerű mozgáskultúra-ágazat, melynek számos változata ismert. Annamária a raja (rádzsa) jóga útját követi, mellyel egyetemi évei alatt ismerkedett meg, a képzés elvégzése után négy éven át foglalkozott jógaoktatással Budapesten, kezdők és haladók számára.

Anna 2018 végén költözött Pestről haza, Kopácsra, nem sokkal később készítettünk vele interjút iskolapszichológusi szerepköre kapcsán, az eszéki magyar iskolaközpontban helyezkedett el.

A riportban írtunk az akkor induló jógacsoportokról is.

– Azért jógázom, hogy egy kis időre kikapcsolódjam a hétköznapokból, hogy feltöltődjek, hogy mélyebben kapcsolódjak önmagamhoz és a feszültségek kioldása által megnyugodhassak. Ezt szerettem volna átadni másoknak idehaza is, ez ösztönzött a jógacsoportok indítására Csúzán és Kopácson – mondta Annamária, megjegyezve, teljesen mindegy, ki honnét jött és merre tart, a csoportokban mindenki önmagáért, saját testi-lelki egyensúlyáért dolgozik.

Az általa tartott órák felépítését egy dél-indiai mester, Sivananda állította össze úgy, hogy a legtöbbet kaphassunk mind fizikális, mind pedig szellemi (energetikai) szinten. Sivananda egy 20. századi jógi volt, aki felismerte, hogy a jóga tanításait nem kell titokban tartani, hanem meg kell osztani mindenkivel. Ezért számos könyvet írt a témában, illetve elküldte tanítványait a világ minden részére, hogy szolgálják az emberiséget.

– Ez a királyi útja a jógának, komplexitásából adódóan. Tartalmaz relaxációt, légzőgyakorlatot, tisztítógyakorlatokat, ászanákat (testtartás), mantrákat is – tudtuk meg a jógaoktatótól.

Rengeteg jótékony hatása van – tette hozzá –, segít megőrizni a gerinc és izomzat rugalmasságát, tornáztatja a belső szerveket és mirigyeket, fejleszti a koncentrációképességet, az érzelmek és gondolatok kontrollját, segít a feszültségoldásban, illetve azzal kiegészülve a fejlődésben, elcsendesülésben, befelé figyelésben.

A jógaórákra – melyeket Annamária a karma jóga elvei szerint teljesen ingyen tart – heti egy-egy alkalommal kerül sor a két falu általános iskolájának a falai között, melyet az iskolaigazgatók bocsátottak a csoport rendelkezésére. A résztvevőknek nincs szükségük másra, csak kényelmes öltözékre és jógaszőnyegre.

Azok közül, akik járni kezdtek a csoportokba, a legtöbben ráéreztek a jóga pozitív hatásaira s elkötelezett jógázóvá váltak, magam is közéjük tartozom. 

A rendszeres jógaórákon kívül voltak – és lesznek – speciális alkalmak is, amikor vendégelőadók részvételével próbálhattuk ki a jóga más fajtáit, illetve egyéb, lélekfejlődést segítő tevékenységeket, tartalmakat.

Kundalini jóga és erdőfürdő

Az első rendhagyó jóganapra tavaly tavasszal került sor Kiskőszegen. Anna meghívta a csoportba magyarországi barátnőjét, Dadi Ildikót, aki a kundalini jógával ismertetett meg bennünket. Erről a jógafajtáról Ildikó úgy fogalmazott, segít szembenézni a bennünk rejlő félelmekkel, hibás berögzülésekkel, sérelmekkel, közelebb kerülni önmagunkhoz, ezáltal jobban szeretni és elfogadni magunkat. Elhozta hennafestő készletét is, hogy szebbnél szebb motívumokkal díszítse a jelentkezőket.

Juhász Bálint – aki az esemény házigazdája volt – erdőfürdőre invitálta a társaságot. Az erdőfürdő, avagy japánul a sinrin-joku az erdőben való tudatos jelenlétre hívja fel a figyelmet. Itt a feladat az volt, hogy mindenkinek egyedül kell elmélyülnie néhány percre a természetben, majd közösen osztottuk meg élményeinket.

– Minden ember máshogy élte át az adott helyzetet. Az egyik fontos üzenet, ami számomra átjött, hogy az érzéseink, a félelmeink, az ösztöneink és a vágyaink határozzák meg a világot, amiben élünk. Mennyivel egyszerűbb lehetne az élet, ha el tudnánk engedni a nyomasztó érzéseket – összegezte végül Juhász Bálint a tapasztalatait. Ő volt az esemény szakácsa is, bográcsos babot főzött, alkalomhoz illően vegán recept alapján.

Legutóbb a hangokban „fürödhettek meg“ a résztvevők

Anna már régóta tervezte, hogy hangtálas meditációt is tart a csoportnak. Erre a projektre múlt hónap végén került sor Csúzán, a Kossuth Házban, ide szintén egy magyarországi ismerősét hívta „vendégszerepelni”. Szilágyi Zsuzsa hangterápiával foglalkozik, gonggal és hangtálakkal segíti hozzá az embereket a belső harmónia megteremtéséhez. Ezen az alkalmon sajnos nem tudtam jelen lenni, viszont akikkel beszéltem a résztvevők közül, pozitív élményeikről számoltak be, volt, aki még napokkal később is érezte a hangfürdő kiváltotta oldott állapotot.

Várhatóak az online jógaórák

Sajnos az eltelt másfél év utolsó harmadában a koronajárvány miatt az órák elmaradtak, a résztvevők legfeljebb otthon gyakorolhatták a betanult ászanákat, relaxációs és légzésgyakorlatokat.

Annamáriától megtudtuk, ha a továbbiakban sem lesz mód a közös foglalkozásra, abban az esetben online módon szeretné eljuttatni a jógát minden résztvevőhöz, hogy ne essünk ki a gyakorlatból.

Amikor pedig végre újra lehetőség lesz rá, hogy közösen, egy teremben jógázzunk – tette hozzá –, a csoport mindenkit szeretettel vár, aki érdeklődik e tevékenység iránt, hisz minél többen vagyunk, annál jobb. Kapcsolattartásra az Anahata nevű Facebook-csoporton belül van lehetőség, itt hirdetik meg a közelgő eseményeket is. A csoportba bárki kérheti felvételét, aki betekintést szeretne nyerni a jóga világába.