Jó az idei krumplitermés

0
157

Nemrég fejeződött be a 2020-as burgonyatermés betakarítása. A gazdák szerint az idei esztendő hosszú ideig emlékezetes marad számukra, hiszen idén rendkívül bőségesen termett a föld alatti gumó.

A szerémségi Čakovciban élő Racsmányék 20 éve foglalkoznak burgonyatermeléssel, de az ideihez hasonló, bő termésű évük nem sokszor volt. A kizárólag magyar fajtákat termelő családi gazdaság idén 10 hektárnyi területet vetett be burgonyával, ami mind jól termett. Mivel a vásárlók körében a Balatoni rózsa és a Hópehely a legkeresettebb, ezért idén is ezekből a fajtákból vetettek a legtöbbet, de a szintén magyar eredetű, korai fajtának számító Botondból is volt nekik egy kisebb területen.

Racsmány Zoltán

Nagyon elégedettek vagyunk az idei terméssel, hiszen hektáronként átlagosan 35 tonna krumplit tudtunk betakarítani. Ez annak köszönhető, hogy éppen időben jött az eső, amikor a termés növekedőben volt. Ennek az eredménye, hogy a gumók legnagyobb része első osztályú lett, aminek külön örülünk – mondta Racsmány Zoltán.

Racsmányék gazdaságában szinte minden gépesítve van, ezért a család egyedül is el tudja végezni az összes munkát, a vetéstől a betakarításon át egészen a raktározásig. Szerencsére az eladással sem szokott problémájuk lenni, az idei árakról viszont még nincs információjuk.