Jézus Szíve-ünnep Darázson

0
64

A HMDK és a darázsi magyarok június 19-én, pénteken ünnepelték Jézus Szíve napját a darázsi katolikus templomban. A magyar nyelvű szentmise után szeretetvendégségre is sor került a helyi művelődési házban.

Jézus Szíve ünnepét IX. Piusz pápa terjesztette ki az egész egyházra. A főünnep napja a pünkösd utáni második vasárnapot, úrnapját követő péntek (idén június 19-e). Jézus szívének a tisztelete dogmatikailag a Szentíráson alapul: Jézus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma.

Az ünnep sokat jelent a darázsi magyaroknak már csak azért is, mert a Báni-hegy északi oldalán található katolikus templomuk is a Jézus szíve nevet viseli. Az első világháború előtt épült Újlaki Kornél Dezső plébános kezdeményezésére. A darázsi magyarok a HMDK-val együttműködve itt tartják minden év júniusában a Jézus szíve-napi szentmisét.

Az idei ünnepre múlt pénteken került sor. Szépszámú résztvevője volt az eseménynek, nemcsak darázsiak foglaltak helyet a templom padsoraiban, hanem a környező falvakból is érkeztek emberek, Izsépről, Hercegmárokról, Nagybodolyáról, így egyfajta központi rendezvényévé vált ez az ottani magyarságnak.

A szentmisét Andrási Gyula plébános celebrálta. Prédikációjában hangsúlyozta a minőségi emberi kapcsolatok fontosságát, arra szólított fel, tartsunk önvizsgálatot, miként viszonyulunk embertársainkhoz, felismerhetők-e ebben a pozitív érzelmek.

Az igehirdetések közti templomi énekeket a csúzai Pinkert Ilona és Pinkert Anna vezették orgonakísérettel.

Az eseményen házigazdaként volt jelen Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, valamint Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese is.

Matijević Olivér lapunknak nyilatkozva elmondta, a Jézus Szíve-napi ünnep a település legfontosabb magyar vonatkozású eseménye, melyet rendszeresen megtartanak, és a szertartás után szeretetvendégségre kerül sor. Ez idén sem maradt el, a kultúrotthonban társalgással ért véget a program.