Jelentősen megerősödött a magyar érdekképviselet Zágrábban

226

A horvát szábor szakbizottságaiba múlt héten három magyar külső szakértőt is beválasztottak dr. Szántó Tibor, Matijević Olivér és Szabó Snježana személyében. Ennek köszönhetően tovább erősödött magyarságunk képviselete a horvát törvényhozásban.

A horvát szábornak összesen 29 szakbizottsága van, amelyeknek állandó tagsága az aktuális képviselőkből áll, de munkájukat külső tagok is segítik. Ezen külső tagokat a képviselők plenáris ülésen választják meg. Róluk a törvényhozó testület múlt pénteken hozott határozatot. A szavazás rendkívül fontos volt közösségünk számára is, hiszen három horvátországi magyart is beválasztottak e bizottságokba.

Az előző ciklushoz hasonlóan dr. Szántó Tibor ismét az egészségügyi és szociálpolitikai bizottságban fogja segíteni a törvényhozás munkáját.

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ismételten megválasztottak a szábor egészségügyi és szociálpolitikai bizottságába. Fontos és felelősségteljes megbízás ez, hiszen napjainkban talán ennek a bizottságnak van a legtöbb munkája a járvány miatt – mondta dr. Szántó Tibor, aki hozzátette, továbbra is legjobb tudása szerint fogja végezni a munkáját.

A szábor médiáért és tájékoztatásért felelős bizottságába a HMDK ügyvezető elnökét, Matijević Olivért választották be a képviselők.

– A horvátországi magyarság érdeke az, hogy minél több helyen ott legyünk és bele tudjunk szólni a minket is érintő döntésekbe. Úgy gondolom, nagy felelősség az, hogy a médiáért és tájékoztatásért felelős bizottság munkájában részt vehetek, hiszen itt tárgyalják azokat az ügyeket, amelyek befolyással lehetnek az anyanyelven való tájékoztatásra, ami közösségünk számára nagyon fontos – mondta Matijević Olivér. A médiáért és tájékoztatásért felelős bizottság szerepe azért is kiemelten fontos, mert javaslatára nevezi ki a szábor, plenáris ülésen, a HRT igazgatóját is.

A szábor turizmussal foglalkozó bizottságában kapott helyet Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének elnöke.

– Már régóta foglalkozom turizmussal, ezért úgy gondolom, hogy szakértelmemet kamatoztatni tudom a bizottsági munkámban.
Számos ötletem van az ágazat fejlesztésére, amelyeket, reményeim szerint, meg tudok majd valósítani, de természetesen nyitott vagyok az új kezdeményezésekre is, ha a turizmus kapcsán bárkinek ötlete van, forduljon hozzám bizalommal – mondta Sabo Snježana, aki ezúton is szeretné megköszönni a támogatást.

Tovább bővült a „csapatunk”

Magyarságunk parlamenti képviselője szerint a közösségünk számára kiemelt fontosságú a megfelelő és minőségi képviselet, amely most újabb pillérekkel bővült.

– Megválasztásom óta azon dolgozom, hogy közösségünknek minél több helyen legyen beleszólása a minket érintő ügyekbe. Ennek egyik első mozzanata Csapó Nándor kinevezése volt a Tudományos és Oktatási Minisztérium kisebbségekkel foglalkozó igazgatóságának az élére. Zágrábi „csapatunk” most tovább bővült, hiszen három olyan szakembert sikerült delegálnunk a szábor bizottságaiba, akik magyarságunk érdekeit szem előtt tartva végzik majd munkájukat – nyilatkozta Jankovics Róbert, aki ezúton is gratulál és jó munkát kíván a szakbizottságok új tagjainak.