Jelentős beruházások, építkezések a Bellyei járás magyar falvaiban a HMDK-nak köszönhetően

784

Rendezett faluközpontok, közösségi épületek, új utak, a szennyvízhálózat kiépítése – többek között ezeknek a fejlesztéseknek a megvalósulása volt a feltétele a négy évvel ezelőtt a Bellyei járás irányítása céljából létrejött együttműködésnek. A HMDK által támogatott tanácstagok mindvégig azt tartották szem előtt, hogy a magyar falvak is arányosan részesüljenek a beruházásokból. Az eredmények pedig szemmel láthatóak.

Az elmúlt időszakban a bellyei járási magyar településeken értékes infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre. Laskón a járási költségvetés több mint 200 ezer kúnájából kívül és belül is megújul a faluközpontban álló közösségi épület, 400 ezer kúnából új útburkolatot kapott a Mező utca (Livadska), 120 ezer kúnás új játszótérrel lett gazdagabb a település, és jól halad az iskola tornacsarnokának az építése is. A nyáron a járási költségvetésből az iskola környéke is megszépül. Folytatódik a félbemaradt kultúrotthon építése is, amelyre 2 millió kúnát hagytak jóvá.

Várdarócon a legnagyobb beruházás a falu központjának a felújítása volt, értéke az 1,8 millió kúnát is meghaladta. Tavaly ősszel az óvodásokat egy kívül-belül megújult épületrész fogadta: felújították a teakonyhát, a fogadóteret, a mosdóhelyiséget és a csoportszobát is. Új berendezést is kaptak, szebbé tették a külső teret is. Korábban pedig a kultúrotthon színpadát hozták rendbe. Jelenleg pedig tart a tájház előtti terület rendezése.

Nemrég Kopács is építkezési területté alakult át. A szennyvízhálózat építésének költségei a 18 millió kúnát is meghaladják. Ennek nagy részét a Horvát Vizek finanszírozza, a Bellyei járás a költségek 20 százalékát állja. Ezenkívül Kopácson új óvoda építése is szerepel a tervek között. Három éve a kultúrotthonba, amely a járás területén a legnagyobb és a legjobban fölszerelt középület, bevezették a központi fűtést.

Varga Gábor, a Bellyei járás HMDK által támogatott elöljáró-helyettese elmondta, az elmúlt időszakban korábban nem tapasztalt látványos és értékes beruházások történtek a járás magyar falvaiban, mindezzel pedig az volt a cél, hogy a járás lakosságának az életkörülményeit jobbá tegyék, valamint hogy ezáltal hozzájáruljanak a turizmus nyújtotta lehetőségek jobb kihasználásához, amely az egyik megélhetési forrása lehet a helyieknek.

– A beruházások mellett a magyar egyesületeink által szervezett rendezvények és a szervezetek tevékenysége is nagyobb támogatást élvezett, mint korábban – mondta Varga Gábor.

Munk Erik, a HMDK által támogatott magyar elöljáróhelyettes-jelölt hozzátette, hogy a HMDK-nak, a HMDK által támogatott tanácstagoknak köszönhetően működhetett az elmúlt években a Bellyei járás és valósulhattak meg ezek a komoly beruházások.