Jankovics: Alulfoglalkoztatottak a magyarok Pélmonostor városában

0
296
05-jankovics

Múlt pénteken Jankovics Róbert, a HMDK pélmonostori alapszervezetének elnöke sajtótájékoztatón a magyarok alulfoglalkoztatottságára figyelmeztetett és kifejtette, hogy az Ivan Doboš polgármester által a múlt héten meghozott, a városi adminisztrációba való felvételre vonatkozó dokumentumból ismét teljesen kimaradtak a pélmonostori magyarok.

 

Jankovics Róbert a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy Pélmonostor lakosságának 8%-a vallja magát magyarnak, így azt sem nehéz kiszámolni, hogy a 17 városi alkalmazott közül legalább egynek magyarnak kellene lennie – mondta.
– De jelenleg egy sincs. És ha a polgármester úr által meghozott intézkedési terv szerint járnak el, a helyzet az idén sem fog változni, ugyanis a magyarok alulfoglalkoztatottságának a ténye ebben a dokumentumban nem szerepel. Márpedig ha nincs rögzítve, akkor nincs mire hivatkozni sem, és így a magyar nemzetiségű munkavállaló nem lesz előnyben a többségi nemzet soraiból jelentkezőkkel szemben az egyértelmű alulfoglalkoztatottság ellenére sem – fejtette ki Jankovics Róbert.
Az arra vonatkozó kérdésre, hogy miként oldotta meg ezt korábban a városi vezetés, elmondta, hogy például 2007-ben az akkori terv rögzítette a városi magyarság alulfoglalkoztatottságát, és így akkor egy magyart alkalmazott is a városi vezetőség.
– Az igazság az, hogy akkor a HMDK-nak ezt sikerült kilobbiznia az akkori polgármesternél, dr. Davorin Bubalovićnál. Jelenleg viszont városi képviselőként, sajnos, ellenzékben vagyok. Ezért szerettem volna felhívni a közvélemény figyelmét, de elsősorban a városi magyar kisebbségi önkormányzatnak és Juhász Sándor parlamenti képviselőnek a figyelmét, aki tagja a városi tanácsnak, hogy végre kezdjen/kezdjenek el dolgozni a magyarok érdekében, és lépjék meg a szükséges lépéseket, hogy a 2015-ös tervben rögzítsék a magyarok alulfoglalkoztatottságát, és hogy erre hivatkozva – a következő felvételnél – a magyar nemzetiségűek előnyben részesülhessenek. Ha nincsenek biztos munkahelyei az itteni magyaroknak, hiába az összes többi törekvésünk, például hagyományaink ápolása, a fiatalság el fog vándorolni, és egyszer csak arra ébredünk, hogy már nincs is kit alkalmazni – mondta a HMDK pélmonostori alapszervezetének elnöke.

 

{fcomments}