Izgrađen je vodoopskrbni sustav u Novom Bezdanu i u Podolju

26

U Novom Bezdanu, koji pripada Općini Petlovac, posljednjih godina puno se radilo na nadoknađivanju zaostataka u komunalnoj infrastrukturi. U tijeku je modernizacija elektroenergetske mreže, sagrađen je javni parking, te je obnovljen vodoopskrbni sustav, na koji se stanovnici sela mogu priključiti besplatno. Zahvaljujući zagovaranju Róberta Jankovicsa, saborskog zastupnika Mađara, nastavila se izgradnja vodoopskrbnog sustava i u Podolju, tako je do sada završena u cijelom naselju.

Nakon četrdeset godina obnovljen je vodoopskrbni sustav u Novom Bezdanu

– Vodoopskrbni sustav bio je star oko četrdeset godina, tako voda iz njega nije bila za konzumaciju, to je dokazano višestrukim analizama – doznali smo od Kristijana Palinkaša, člana Općinskog vijeća Općine Petlovac. Obnova je bila žurna i iz razloga – nastavio je – što se većina stanovnika sela bavi poljoprivredom, posebno u sezoni navodnjavanja, zbog pada pritiska u sustavu, jedva je tekla voda iz slavina.

Kristijan Palinkaš: „Zahvalni smo na lobiranju Róberta Jankovicsa“

Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, godinama je pregovarao u Zagrebu kako bi se mogao izgraditi cjevovod koji će osigurati kvalitetnu vodoopskrbu naselja.

-Zahvalni smo zastupniku Mađara što je, zahvaljujući njegovoj intervenciji, resorno ministarstvo shvatilo našu situaciju i vodovodna mreža završena je u kratkom roku, dodao je Kristijan Palinkaš.

Cjelokupni iznos spomenutog ulaganja je 721.631,78 eura, u sklopu toga biti će postavljeno 5806 metara vodovodnih cijevi. Izgradnja je financirana 90% iz EU projekta, dok 10% pokriva Općina Petlovac. 

Nova mreža je gotova, a preostaje još samo uređenje okoliša što otežavaju česte padaline i nastalo blato.

Mještani se mogu priključiti na sustav besplatno

Nakon ispitivanja vode vodovodnog sustava novoizgrađene mreže, ocjenjena je ispravnom za potrošnju, Općina Petlovac i Baranjski vodovod i putem letaka obavijestili su stanovnike Novog Bezdana da podnesu zahtjev za besplatno priključenje na vodoopskrbnu mrežu.

Kristijan Palinkaš moli mještane da što prije obave administrativne korake kako bi se posao mogao odvijati nesmetano. Naglasio je kako je veliki uspjeh projekta što je trošak vodomjera i šahte (680 eura) uvršten kao dio projekta pa je taj dio za stanovnike besplatan, jedini trošak im je priključak od vodomjera do kuće. Tvrtka Baranjski vodovod preuzima ovu uslugu, za koju nudi i otplatu na 12 mjeseci.

U protekloj godini, uz pomoć Róberta Jankovicsa, u naselju su se odvila razna poboljšanja: izgrađen je novi parking koji pripada Domu Mađara, Dobrovoljno vatrogasno društvo dobilo je vlastito sjedište, osim toga uskoro će biti dovršena javna rasvjeta i izgradnja niskonaponske električne mreže.

Napokon će i na području naselja Podolje biti omogućen pristup pitkoj vodi

U malom naselju u Općini Draž, u Podolju, prije nekoliko godina uveden je sustav vodoopskrbe, međutim usluga nije došla do svake ulice u selu.

-To stvara problem u onim domaćinstvima gdje je i bunar presušio – kaže Jožef Keresteš, predsjednik Udruge za očuvanje običaja Mađara Podolje, dodavši kako je veliki iskorak za njihovu zajednicu što je nedostatak nadoknađen u tim dijelovima sela u sklopu najnovijeg infrastrukturnog razvoja.

Jožef Keresteš

Od centra Podolja, u pravcu Kotline, duž ceste od jednog kilometra, vodoopskrba je došla do desetak kuća, desetak obitelji. Mreža je izgrađena i na dijelu naselja prema Dražu, na Čobogatu gdje su većinom vikendice, ali je obuhvatila i nekoliko obiteljskih kuća.

Stanovnici Podolja zahvalni su Róbertu Jankovicsu, saborskom zastupniku Mađara, zahvaljujući komu je izgrađena vodoopskrbna mreža. Među njima je i Norbert Šipoš, koji stanuje u ulici prema Kotlini. Kako kaže, za njih, ogroman napredak je priključiti se na vodovod. Jer, u njihovom selu su zadnjih desetljeća bunari presušili, nažalost neko vrijeme niti oni nemaju bunarsku vodu. Nedostatak pitke vode otežava im svakodnevicu, jedina sreća im je bila što jedan od njihovih susjeda u Podolju boravi samo vikendima i dopustio im je korištenje bunara, odakle su vodu crpili svakih nekoliko dana, a ljeti svakodnevno.

Norbert Šipoš

I Šipoševi su u Belom Manastiru podnijeli zahtjev za priključak na vodovodnu mrežu.

-Vodovodne cijevi i spremnici su spremni, samo im  preostaje priključiti se – izjavio je za naš list Norbert Šipoš, nadajući se tomu da će se priključiti što prije i da će problem, koji utječe na jednu od njihovih najosnovnijih potreba, konačno biti riješen.

Nagybodolya

Na području općine svi će imati pristup pitkoj vodi

U okviru projekta Općine Draž i Baranjskog vodovoda, položeno je 5650 metara vodovodnih cijevi zahvativši 120 domaćinstava, tako da sada svi u općini mogu imati pristup pitkoj vodi.

-U Općini Draž već dugo radimo na isporuci gradske vode našim stanovnicima, sretni smo što je to konačno postignuto do 2024.- izjavio je za naš list Šandor Šipoš, zamjenik načelnika Općine Draž.

Šandor Šipoš

U Podolju, osim izgradnje vodovodne mreže, u protekloj godini došlo je do značajnih pomaka: u tijeku je obnova katoličke crkve Svete Ane, osim toga, ozbiljne obnove dogodile su se i na etno kući.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.