Ismét tömeges volt a dályhegyiek virágfesztiválja

159

Ragyogó napsütés és színpompás virágok kavalkádja fogadta a látogatókat a 16. Dályhegyi Virágfesztiválon, ahol folklórszemle és gazdag gasztronómiai felhozatal is várta őket.

A dályhegyi magyarok legnagyobb rendezvénye, a virágfesztivál közel két évtizede indult útjára, amikor is az egyik helyi őstermelő felvetette a rendezvény ötletét a keceli virágfesztivál mintájára. A dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület a kezdeményezés mögé állt, így lett évről évre ismertebb és népszerűbb a rendezvény.

Ünnepélyes megnyitó és kétblokknyi kultúrműsor

A szombati ragyogó napsütés is hozzájárult ahhoz, hogy a délelőtt 10 órai standnyitáskor már rengetegen nézelődtek. Az ünnepélyes megnyitón többen is köszöntötték az egybegyűlteket, ott volt Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke, Magdó János eszéki magyar főkonzul és Jugoslav Vesić, az Erdődi járás elöljárója is.

– Nagyon örülünk annak, hogy egyre többen jönnek el hozzánk. Gazdag a virág- és a zöldségpalánta-kínálat, most is sokan érkeztek árusítani. Köszönettel tartozunk az Erdődi Járás Turisztikai Egyesületének, amely segítségünkre sietett, hiszen a rendezvény túlnőtt rajtunk, a lehetőségeinken. Visszajáró vendégeink vannak, ez is sokat elmond a rendezvényről – tudtuk meg Hugyik Imrétől, a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület elnökétől.

Magdó János eszéki főkonzul pedig egyenesen nosztalgikus érzést dédelgetve érkezett a virágos eseményre.

– Olyan nekem ez most, mint egy évforduló, hiszen tavaly éppen ez volt az első rendezvényem amelyen részt vettem, miután kineveztek főkonzulnak. Nagyon sok ember jött el, virágok, ételek kavalkádja van itt, amihez csak gratulálni tudok a szervezőknek – nyilatkozta a főkonzul.

A virágfesztivál elmaradhatatlan eleme a kultúrprogram, amelynek volt egy délelőtti és egy délutáni etapja. A házigazda dályhegyiek mellett a magyar tánc- és énekhagyományokból a várdaróci Gerle gyermektánccsoport, a kopácsi Tavirózsa néptánccsoport, a szentlászlói Petőfi Sándor MKE ifjúsági táncegyüttese, valamint az Alfalusi Vegyes Kar és a Sepsei Népdalkör adott ízelítőt a színpadon.

Virágok, ízek, illatok

A fesztiválra természetesen a virágok miatt érkeznek elsősorban az emberek, sokan szerzik be ilyenkor az udvarok, kertek díszeit.

–  Családi gazdaságunk több generációs múltra tekint vissza, és a dályhegyi vásár talán az egyetlen, amelyen igyekszünk minden évben részt venni. Mivel számos virágtermelő van jelen, így idén különlegességekkel készültünk, hiszen a muskátli, a büdöske, a petúnia mindenkinek szerepel a kínálatában – tudtuk meg Molnár Dezsőtől, egy kopácsi mezőgazdasági vállalkozás tulajdonosától.

De nem csak virágok szerepeltek a kínálatban, hiszen lángost, kürtőskalácsot, házi süteményeket, jó borokat és egyéb kézműves termékeket is kóstolhatott, vásárolhatott, aki a szombati napját a 16. dályhegyi virágfesztiválon töltötte.