Ismerd meg önmagad!

23

Marika vézna kislány volt. Anyja semmirevalónak tartotta, két évvel fiatalabb öccsét pedig imádta. Ő volt az okosabb, ügyesebb, aki majd férfikorára viszi valamire, aki majd segíteni fogja, ha ő megöregszik. Marikának csak az volt a dolga, hogy egy jó férjet fogjon magának.

– Szerencsére elég szép lány vagy – mondta az anyja. – Nem kell, hogy még okos is légy. Sőt, jobb is így. A férfiak nem szeretik a túl okos, túlságosan független nőket. Légy mindig szerény, bízd magad az uradra!

Anyjának nagy szerepe volt abban, hogy elég korán, huszonegy évesen Marika férjhez ment.

– Jó parti – mondogatta az anyja -, légy hálás a sorsnak.

Ezzel a szülői nevelés be is fejeződött.

Huszonöt éves volt, amikor megszületett a kisfia, majd a kislánya. Nem volt éppen boldogtalan, de sok örömet sem talált a házasságban. Elvégezte a dolgát, főzött, mosott, takarított, ahogy az anyja belenevelte a „jó feleség” kötelezettségeit.

A férj egy nagyobb városban kapott munkát, és elkezdődött a költözködés. Marikának minden ijesztően nagy és ismeretlen volt. Bármit akart is intézni, mindig a férje segítségére szorult.

Aztán megtudta, hogy a férjének szeretője van.

Nem veszekedtek, de meg sem beszélhették a dolgokat. A férje egyszerűen kijelentette, hogy ez az ő dolga. Marika szeretett volna elválni, nem cirkuszolni a gyerekek előtt, de a férje nem akart.

Ahogy telt-múlt az idő, lehetetlenné vált a helyzet. Végül közös megegyezéssel adták be a válópert. A gyerekek és a lakás Marikáé lett, így döntött a bíróság.

A gyerekeket nagyon megviselte a válás, nem értették, hogy az apjuk már nem jár haza.

Marikának az adott erőt, hogy idővel a gyerekek nehezen ugyan, de feldolgozták a történteket.

Aztán jött egy munkaajánlat a számára, ahol elismerték a teljesítményét és megbecsülték. Ez anyagi előrelépést is jelentett, sőt az önbizalma is nőtt.

Férje a fizetése 40 százalékát mindig átutalta a családnak, és mint apa sem mondott csődöt.

Nélküle valószínűleg bajban lettek volna. A gyerekek imádtak nála lenni a hétvégéken. Volt férje egyedül élt, így ha tehette, minden szabadidejét a gyerekekkel töltötte.

Marika anyja most sem érti, hogy tud a lánya megállni a saját lábán, azt hitte, hogy ha a férje elhagyja, össze fog omlani. Szinte haragudott rá, ha próbálta magát jól érezni a válás után. Marika óriásit változott, és a válás végül is jó hatással volt rá.

Megismerte önmagát, olyan képességei voltak, amelyekről ő maga sem tudott. Kezdett többet adni a kinézésére is, és elégedetten nyugtázta, hogy bizony egy csinos, érett nő lett belőle. Gyerekeire is büszke volt, hiszen mindketten jól teljesítettek az iskolában, és viselkedésük is példamutató volt. Büszke volt magára. Soha nem adta fel, mindig talpra állt. Nem volt semmilyen akadálya, hogy sikeres, boldog ember legyen a gyermekeivel együtt. Másra nem is vágyott.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.