Irodalmi teadélután Pélmonostoron

157

Múlt héten a pélmonostori HMDK-egyesület és a Magyar Katolikus Nőegylet szervezésében irodalmi délutánra került sor, ahol a határon túli magyar irodalommal ismerkedtek a résztvevők.

A pélmonostori HMDK-alapszervezet és a Magyar Katolikus Nőegylet tavaly több programot is bevezetett, ezek egyike az irodalmi-történelmi teadélután, ahol a magyar irodalom gyöngyszemeivel ismerkednek, illetve elevenítik fel a velük kapcsolatos ismereteiket.

– Az első világháborút követő békeszerződés, az Osztrák–Magyar Monarchia és a történelmi Magyarország feldarabolása olyan helyzetet teremtett, hogy a magyar irodalom művelőinek egy része Magyarország határain kívül tudott csak tovább alkotni. Ezáltal a magyar irodalomnak több központja is lett, kialakult a határon túli magyar irodalom kifejezés. A téma rendkívül szerteágazó. Első ízben a vajdasági Jung Károlyról beszéltem, és külön foglalkoztunk Szülőföld című versével – mondja Pálinkás Diana, aki az előadást tartotta.

Az összejöveteleket a zágrábi Kisebbségi Tanács és Pél-monostor város magyar kisebbségi önkormányzatának a támogatásából valósítják meg.