Interjú dr. Kásler Miklóssal, Magyarország emberi erőforrásokért felelős miniszterével

„A több mint 800 éves közös múlt mindkét nemzet számára biztonságot jelentett”

0
42

Dr. Kásler Miklós, Magyarország emberi erőforrásokért felelős minisztere zágrábi látogatása alkalmával exkluzív interjút adott lapunknak. A miniszter – többek között – beszélt a két nemzet kapcsolatáról, illetve arról, hogy miként látja a horvátországi magyarság helyzetét.

– Horvátországot és Magyarországot közös múltja is összeköti, melynek a Zágrábban megnyílt kiállítás is ékes bizonyítéka. Ön hogyan látja, milyen hatással van a közös múlt a két nép kapcsolatára?

– A horvát-magyar 800 éves közös múlt mindkét nemzet számára biztonságot jelentett. A Kárpát-medence olyan földrajzi, politikai, katonai, gazdasági egység, ami a tatár- és törökdúlások, a keletről és a nyugatról jövő támadások ellen is megvédte országainkat, melyek perszonálunióban működtek, tehát társországok voltak a Szent Korona égisze alatt. Ez a több mint 800 évnyi történelmi tapasztalat arra emlékeztet mindenkit, hogy ez a földrajzi, gazdasági, politikai egység életképes. Érdemes mindenkinek végiggondolni ezt, mert ez geográfiai adottság, nem államforma kérdése – nyilatkozta a miniszter.

Dr. Kásler Miklós ezután elmondta, a kulturális kapcsolatokat illetően a horvát miniszter asszonnyal való találkozón áttekintették, hogy mi történik a kultúra területén, és örömmel mondhatja azt, hogy harmonikusan fejlődnek a kapcsolatok.

– Ez kiterjed most már a mai megbeszélés után tudományos területekre is, például az archeogenetikai kutatásokra, az eredetkutatásra, illetve általában azokra a közös történelmi témákra, amelyek a két nemzetet összekötik. Gondolok itt például a Zrínyi-évre és az azzal kapcsolatos anyagok elkészítésére, illetve hasonló rendezvényekre, de az együttműködést kiterjesztjük egymás irodalmának, valamint komoly- és könnyűzenéjének a jobb megismerésére is – részletezte a miniszter, majd azt is elárulta, hogy már folynak az egyeztetések egy közös horvát-magyar oktatási és kulturális programról, mely a 2021 és 2025 közti időszakra fog vonatkozni.

– A két nemzet közt összekötő kapcsot jelentenek a kisebbségek. Milyennek látja Ön a horvátországi magyarság helyzetét?

– Én úgy látom, hogy stabilizálódott a horvátországi magyarság demográfiai helyzete, az a benyomásom, hogy megállt az itteni magyarság fogyása. Összevetve a horvát populációval, a helyzet nem romlott, sőt, inkább úgy értékelem, hogy talán egy kicsit erősödött is. Számos lehetőség van a megmaradásra, amihez a magyar kormány támogatása a legkülönbözőbb területeken hozzájárul: gazdasági támogatások, óvodaépítés, iskolaépítés, tanulmányi ösztöndíjak stb. Nagyon lényegesnek gondolom, mert az ember identitásának alapvető feltétele, hogy pontosan tudja azt, hogy kicsoda, és hogy miért van a világon.

A jelenlegi körülmények között alapvetően fontos a gazdasági háttér biztosítása. A horvátországi magyar gazdáknak nyújtott magyar kormánytámogatás biztosan kedvezőbb helyzetbe hozza a magyarokat a Drávaszögben, legyen szó földművelésről, állattartásról, vagy például a vendéglátásról, hiszen úgy tudom, hogy a Drávaszögben a legnívósabb éttermek zöme magyar kézben van. A földet soha nem lehet elvinni, soha nem lehet kihúzni az emberek alól, mindig biztosítja a megélhetést, de nyilvánvalóan itt arról van szó, hogy milyen színvonalon, ezért ezt a színvonalat kell erősítenünk. Ami az oktatást illeti, elsősorban az ösztöndíjakra gondolok, hiszen fontos, hogy a magyar diákok magyar iskolába járjanak. Óvodákat, iskolákat építünk, hogy a gyermekek már három-négy éves kortól a saját hagyományaikkal, a népdalaikkal, tehát a magyar identitással, a magyar nyelvvel találkozzanak, mert ez az egész életre szóló élmény lehet. Hát ezt támogatja a magyar kormány – zárta gondolatmenetét dr. Kásler Miklós.