Ingyenes szakvizsgát tettek a gazdakörösök

0
83

A növényvédő szerek használatát az uniós tagállamokban, így hazánkban is engedélyhez kötik, melyek megszerzésére a HMDK Gazdakör teremtett lehetőséget – huszonhét termelőnk vett részt az ingyenes tanfolyamon és szakvizsgán, és hosszabbította meg öt évvel ezelőtt megszerzett engedélyét.

Az európai parlamenti és tanácsi hálózat előírásának megfelelően minden EU-tagállam Nemzeti Cselekvési Tervet (NCST) köteles kidolgozni a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatainak csökkentése érdekében.

Horvátországban a cselekvési tervet 2013-ban fogadták el, melynek értelmében a növényvédő szerek vásárlását, forgalmazását és felhasználását képesítési előírásokhoz, engedélyhez kötik. A növényvédő szerek használatához szükséges engedélyt 2015-ben minden felhasználónak meg kellett szereznie.

Péter Valentinától, a HMDK Gazdakör falugazdászától megtudtuk, mostanáig voltak érvényben az öt évvel ezelőtt megszerzett engedélyek, így a Gazdakör most ismét képzést szervezett, melyre Bellyén,  a HMDK konferenciatermében került sor.

Huszonheten hosszabbították meg az öt évvel ezelőtt szerzett engedélyüket, az előadás és a szakvizsga is ingyenes volt számukra, az ehhez szükséges anyagiakat a budapesti Bethlen Gábor Alapnál pályázta meg gazdaszervezetünk.

Jelentős segítség ez termelőinknek, hiszen a mezőgazdasági termelés során nélkülözhetetlenek a növényvédő szerek, melyekkel mindig óvatosan, nagy körültekintéssel kell bánni.