Ingyenes szakvizsga a HMDK Gazdakör tagjainak

411
08-nvnyvdszer-1

Egy rendelet szerint 2015 novemberétől a növényvédő szerekkel már csak szakvizsgával rendelkező személy dolgozhat. Tanfolyamokat a Mezőgazdasági Tanácsadó Szolgálat több helyszínen is szervezett az év folyamán, és a HMDK Gazdaköre is támogatta a gazdákat, pályázati forrás révén ingyenes szakképzésen vehettek részt  tagjai.

A növényvédő szerek fenntartható használata miatt európai parlamenti és tanácsi határozat is előírja, hogy minden tagállam Nemzeti Cselekvési Tervet (NCST) köteles kidolgozni. Ebben konkrét célokat, intézkedéseket és ütemterveket állapítottak meg, amelyekkel a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatait és kifejtett hatását szeretnék csökkenteni.
A horvátországi cselekvési tervet 2013-ban fogadták el. Így a növényvédő szerek vásárlását, forgalmazását és felhasználását képesítési előírásokhoz, engedélyhez kötik. A képzési rendszer minden felhasználóra kiterjed. A növényvédő szerek használatához szükséges engedélyt legkésőbb 2015. november 26-ig kell mindenkinek megszereznie.
Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK Gazdakör titkára azt mondja, hogy a mezőgazdasági termelésben ma még nem tudjuk nélkülözni a növényvédő szereket. A növénybetegségek, kórokozók jelentős termésveszteséget okozhatnak. Bár a falhasznált szerek mennyisége lényegesen kisebb egy családi gazdaságban, mint egy mezőgazdasági termelőüzemben, a szerek különböző munkafolyamatokban történő alkalmazásakor mindig óvatosan, nagy körültekintéssel kell eljárni.
– A szerek megfelelő használatáról hallhattak szakelőadásokat a gazdaszervezetünkhöz tartozó gazdák. Az előadás és a szakvizsga is ingyenes volt számukra, az ehhez szükséges anyagiakat a budapesti Bethlen Gábor Alapnál pályáztuk meg – mondta Prosszer Horvatin Szanella.

 

{fcomments}