Így teltek az ünnepek egyesületeinkben

0
113

Kiskőszeg

A HMDK kiskőszegi alapszervezete december 20-án tartotta karácsonyi ünnepségét, mely az egyesület évzáró rendezvénye is volt egyben.

– Karácsonyi ünnepségünkkel összegezzük az év munkáját, eredményeit, és jó alkalom ez arra is, hogy köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, aki hozzájárult a sikeresebb működésünkhöz – nyilatkozta lapunknak Sipos Krisztina, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet titkára.

A télapóvárással egybekötött műsor fellépői a kiskőszegi tánccsoportok és a helyi anyanyelvápoló iskolások voltak, valamint a pécsi Misina Néptáncegyüttes.

A kiskőszegi ifjúsági tánccsoport tagjai mostanra felnőttek, s „beolvadtak” a Kisasszonyok és Legények táncegyüttesbe, ebben a felállásban léptek színpadra az évzárón, bemutatva a felújított Duna menti koreográfiájukat, melyet Pék László koreográfus tanított be a táncosoknak. A Rozmaring gyermektánccsoport új tánccal lépett színpadra. Krisztina elmondta, a gyermektánccsoport idősebb tagjai tavasztól a Liliom Ifjúsági Tánccsoportba kerülnek át, így ismét három korosztályban folyik majd a munka. A kiskőszegi táncegyütteseknek tavaly 22 fellépésük volt.

A kiskőszegi évzárót a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a HMDK és a Darázsi járás támogatta.

A kiskőszegi advent az évzáró műsorral nem ért véget, ugyanis másnap, 21-én az Island Pirates Mc motoros klub szervezett karácsonyi vásárt a falu központi parkjában.

Kórógy

A szlavóniai településen a Kórógy Magyar Hagyományőrző Egyesület szervezett karácsonyváró ünnepélyt.

A műsorra összegyűlt a falu apraja-nagyja, egy szék se maradt üresen a kultúrotthonban. A gyerekek ének- és táncbetétekből álló színpadi előadása elsősorban az ünnepekhez kapcsolódott. Felléptek a hagyományőrző egyesület zenésznövendékei, azok a gyerekek, akik a közelmúltban kezdtek ismerkedni a mulatós zene hangszereivel, folytatva a kórógyi zenei hagyományokat. A műsor végére a Télapó is megérkezett, hogy szétossza karácsonyi ajándékait a legfiatalabbak között.

Vinkovci

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület harmadik alkalommal rendezett karácsonyi összejövetelt a város magyar közössége számára. A gyerekek örömére ide is bekopogtatott a Télapó ajándékkal teli puttonyával.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap, a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat támogatta.

Ács Marica, az egyesület egyik tagja lapunknak nyilatkozva elmondta, egyesületük minden adventkor szervez kirándulást valahova. Voltak már Temesváron, Zágrábban és megcsodálták a grabovnicai karácsonyi kiállítást, 2019 végén pedig Budapestre látogattak az ünnepek alkalmából.

– Idegenvezetőnk segítségével a magyar főváros eddig számunkra felfedezetlen látnivalóit csodálhattuk meg – mondta Ács Marica, hozzátéve, kirándulásuk a budapesti adventi vásárban való nézelődéssel ért véget.

Az egyesület az ottani magyar közösség azon idősebb tagjairól sem feledkezett meg, akik nem tudtak ellátogatni a karácsonyi rendezvényre. Ács Rudolf, az egyesület elnöke felkereste és egy kis csomaggal köszöntötte őket az ünnepek alkalmából.

Haraszti

Az ifjúsági egyesületnek hála, mozgalmasan telt az adventi időszak Harasztiban. A fiatalok programsorozatukkal nagy hangsúlyt fektettek az ünnepre hangolódásra és a jótékonykodásra is.

A gyerekeknek műhelyfoglalkozást szerveztek, melyen karácsonyfadíszeket készítettek. Ezek később az adventi rendezvényt díszítő szabadtéri fenyőre kerültek. A Haraszti Adventre másnap került sor. Számos látogatója volt az eseménynek, melyet gazdag étel- és italkínálat jellemzett: sült kolbász, lángos, fánk, töltött káposzta, tea, forralt bor volt a menü, mely az egyesület nőtagjainak keze munkáját dicsérte. A gyerekek alkalmi műsorral tették ünnepélyessé a programot.
A Haraszti Ifjúsági Egyesület adventi programjának másik része az adakozás jegyében telt. A falu idősebb lakosai között 60 élelmiszercsomagot osztottak ki a HMDK támogatásával. A lacházi (Vladislavci) óvodának játékokat ajándékoztak, az eszéki Szeretetfolyam (Rijeka ljubavi) Egyesületet pedig nagyobb mennyiségű élelmiszercsomaggal látták el.

Csiszár Norbert, az egyesület elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, örömet jelent számukra, hogy tehetnek másokért valamit, mert mindenkinek sokat jelent a törődés.

Vörösmart

A karácsony szelleme a vörösmartiakat is adakozásra serkentette. A Baranyai Júlia Kultúregyesület december 20-án szervezett ünnepséget a HMDK támogatásával. A falu kultúrotthonában összegyűlt gyerekek karácsonyi szavalataikkal várták a Télapót, majd sor került a csomagosztásra is.

Mintegy ötven gyerek (14 éves korig) kapott ajándékot. Végezetül mindenkit teával és süteménnyel kínáltak.

Pélmonostor

A pélmonostoriak advent utolsó hétvégéjén tartották ünnepi programjaikat. December 21-én, szombaton a helyi általános iskola magyar anyanyelvápolásra járó diákjai számára szerveztek kézműves foglalkozást, melyen a gyerekek karácsonyi ajándékokat készítettek szüleiknek. Csomagot is kaptak, a városi magyar önkormányzat és a HMDK pélmonostori alapszervezete „Télapójától”.

December 22-én az egyesület székházában került sor a karácsonyi műsorra, ahol a tagság legfiatalabb tagjai lepték meg alkalmi előadásukkal a szülőket és a felnőtteket, majd itt is ajándékokat osztottak.

Szentlászló

A szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület december 21-én tartotta karácsonyi évzáró műsorát. Az egyesület gyerek és felnőtt szakcsoportjai tartalmas műsorral készültek, melyben ének, tánc és színjátszás is helyet kapott, a produkciók témájukban a karácsonyhoz kapcsolódtak. A rendezvény itt is a Télapó érkezésével zárult.

A spliti Új Magyar Kulturális Központ is aktív volt decemberben

A spliti Új Magyar Kulturális Központ is bemutatkozott a spliti kisebbségi egyesületek szemléjén december 10-én. Rupčić Betty, az egyesület vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, egyesületük aktív tevékenységet folytat a helyi magyarság megőrzése érdekében, egybegyűjti a megye fiataljait és idősebbjeit is. Vasárnaponként találkoznak, heti rendszerességgel tart próbát énekkaruk  és tánccsoportjuk, mely új koreográfiával lépett színpadra a nemzetiségi szemlén.

Szilveszterezések

A decemberi ünnepkör lezárása a szilveszterezés. A városokban több ezren ünnepeltek az utcákon, tereken rendezett szabadtéri programokon. Telt házas bulikat szervezett több vendéglátóegység, de népszerűek voltak a falusi bálok is. Vidám hangulatú és telt házas volt a szilveszteri bál Csúzán, melyet a HMDK csúzai egyesülete szervezett a falu kultúrotthonában, helyi zenészekkel. Míg itt az idősebb korosztály mulatott, a helyi fiatalok a Kossuth-házban várták az újévet. A Kórógy Hagyományőrző Egyesület is szervezett újévvárást a helyi kultúrotthonban.