Így éltem át, így élte túl…

A vírusfertőzést átvészeltek tapasztalatai

0
84

Folytatjuk cikksorozatunkat a koronavírust átvészelt személyek tapasztalatairól, mellyel továbbra is az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a védőoltás fontosságára, illetve hogy biztassuk a fertőzötteket, a koronavírusból, bár néha ijesztő tüneteket produkál, ki lehet gyógyulni.

Tombol a koronajárvány térségünkben, napi szinten halljuk a híreket, hogy valaki megbetegedett közvetlen környezetünkben. A harmadik hullámban a fertőzés sokkal gyorsabban terjed, kiismerhetetlenebb és veszélyesebb. Az egészséges fiatalokat éppúgy megtámadja, mint az időseket vagy a krónikus betegségben szenvedőket.

Juhász Annamária: „Engem is megleptek az erőteljes tünetek”

A csúzai Juhász Annamária húsvét után kapta meg a pozitív teszteredményt, ő is a betegség erőteljes tüneteit tapasztalta.

- Reklám -

– Valahonnét nekem is „sikerült” elkapnom a koronavírust. Meglepett, hogy ilyen erőteljesek a fertőzés tünetei, mert viszonylag egészségesen élek, rendszeresen jógázom, megfelelő és változatos az étrendem, vitaminokat szedek immunrendszerem erősítése céljából. Eleinte enyhébbek voltak a tünetek, majd egyre erőteljesebbé váltak, nyolc napon át magas láztól szenvedtem, ami étvágytalansággal, lehangoltsággal párosult. Én is mentális és érzelmi kimerültséget, motiválatlanságot tapasztaltam, ezek voltak talán betegségem legnehezebben elviselhető tünetei, melyek csak tovább nehezítették a gyógyulást – számolt be tapasztalatairól Annamária.

Úgy látja, a betegsége alatti elszigeteltség mindenképp hasznos volt, egyrészt mert nem is lett volna ereje sehova menni, és nyilván a család, a rokonok, ismerősök védelme miatt is szükség volt rá. A tünetei nyolc nap után ugyanolyan hirtelen múltak el, mint ahogy jelentkeztek. Egyedüli post-covid-tünete a fáradtságérzet volt a karantén utáni egy-két napban. A gyógyulást követően egy ideig immunis lesz a betegséggel szemben, de később, ha a járványhelyzet még mindig fennáll, ő is jelentkezik majd védőoltásra.

– Pszichológusként azt tanácsolom a betegeknek, fontos, hogy lelkileg felkészüljenek a súlyosabb tünetekre is, hogy ne érjék őket meglepetésként. Emellett érdemes megtenniük mindent saját gyógyulásuk érdekében – mondja Annamária, felhívva a figyelmet az egészséges táplálkozás, a megfelelő gyógyszer- és vitaminbevitel fontosságára, a háziorvossal való folyamatos kapcsolattartásra, ezenkívül a mentális egészség fenntartására, amiben segíthet a minőségi időtöltés, a filmnézés vagy olvasás, persze csak akkor, ha azt a beteg állapota megengedi.