Idén is volt Kopácson lecsófesztivál

0
167

A lecsó a magyar nyár kihagyhatatlan és klasszikus fogása, amihez mindenkinek megvan a maga biztos receptje. A népszerű nyári étel számos ínycsiklandó formában, minőségben készült idén is a kopácsi lecsófesztiválon.

Nagy népszerűségnek örvendenek a főzőversenyek vidékünkön is. Sokféle étel elkészítéséből rendeznek megmérettetést, leggyakrabban a halászlé, a bográcsos bab, a pörkölt főzésében versenyeznek, de rostélyversenyről is írtunk már lapunkban.

A lecsófesztiválból a kopácsi Arany János Kultúregyesület teremtett hagyományt egy évtizeddel ezelőtt, tagjai a helyi termelők portékájának a népszerűsítése céljából szervezték meg az első versenyt, amely azóta is közkedvelt esemény.

A lecsó tipikusan az az étel, amelyről állíthatjuk, hogy ahány ház, annyi lecsó. Ez egy fejből megírt receptúra szerint főzött étel, aminek az összetevőit befolyásolja a kamra és a hűtő tartalma, valamint a lecsót készítő egyén ízlése, így nem is nagyon készül kétszer ugyanolyan. Így volt ez szombaton is Kopácson, ahol 24 csapat szakácsa állt a bográcsok mellé, és akik mindegyike a saját ízlése szerint készített lecsóval próbálta elnyerni a zsűri tetszését.

A szervezők paprikát, paradicsomot és hagymát adtak a lecsóhoz, valamint egy bogrács is járt a benevezőknek, a többi hozzávalót a szakácsok maguk hozták.

Az előkészületek után aztán mindenki nekiállt a főzésnek. Míg a szakácsok kavarták az ételeket, a szervezők kísérőprogrammal is készültek: a felnőtteknek pálinkakóstoló versennyel, a gyerekeknek pedig ugrálóvárral kedveskedtek.

Aztán lassan a megadott időre megfőttek az ételek, és a zsűri – Kovács János, Hlevnjak Stjepan és Varga Tímea – is megkezdte a munkáját. Végül sikerült a három legjobbat kiválasztani. Első helyezett a hercegszőlősi Sója Bálint, a második a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület szakácsa, Varga Pál, a „bronzérmes” pedig a többszörös bajnok Potalec Ida (Kopács) lett.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósították meg.